KOMMENTARER

Den triste detektiven

Den litterære detektiven Philip Marlowe skapte en egen arketype. Fordi han er så tøff, og fordi han ikke er det.

GJENSYN MED PHILIP: Lasse Kolsrud gir stemme til den desillusjonerte detektiven Philip Marlowe i "Det lange farvel", som sendes på P1 og P2 Skjærtordag, men tyvstarter i kveld på P1 pluss. Marlowe er også helten i en rekke såkalte "film noirs" og spilles av blant andre Humphrey Bogart og Robert Mitchum.
GJENSYN MED PHILIP: Lasse Kolsrud gir stemme til den desillusjonerte detektiven Philip Marlowe i "Det lange farvel", som sendes på P1 og P2 Skjærtordag, men tyvstarter i kveld på P1 pluss. Marlowe er også helten i en rekke såkalte "film noirs" og spilles av blant andre Humphrey Bogart og Robert Mitchum. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Klisjeer blir klisjeer av en grunn. Enkelstående litterære skikkelser blir popkulturelle arketyper fordi så mange fascineres av dem, og fordi det er godt jordsmonn for nytolkninger og parodier. Den livstrette privatdetektiven, som ferdes i hatt og frakk gjennom gatene i en egnet amerikansk storby og hamler opp med farlige menn og farligere damer, er en slik. Etterkommere og etterligninger finnes i bøkene til Thomas Pynchon, i filmer som «L.A. Confidential» og «Sin City» og animerte sjangerleker som «Hvem drepte Roger Rabbit» og «Fish City».

I påsken går NRKs Radioteater tilbake til kilden, til en av de første og helt klart den mest innflytelsesrike av detektivene med bløt hatt og harde kuler: Philip Marlowe, fra Raymond Chandlers krimromaner. På film har Marlowe blitt spilt av blant andre Humphrey Bogart, Robert Mitchum og Elliot Gould. I Radioteatret er det Lasse Kolsrud som gir ham stemme, i «Det lange farvel», som sendes fra skjærtorsdag til første påskedag.

Det er noe mykt og hardt også i Marlowe selv. Når det er en skikkelse med en slik varig appell, har det mye å gjøre med den besnærende, dempede barskheten. Philip Marlowe er aldri imponert og sjelden redd. Han møter farlige menn og farligere damer med livstrette sarkasmer og kontant handling. Av all forvorpenheten han støter på, og det er ikke så rent lite, er det ingenting som overrasker ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer