VERDENSBERØMT: Både på film og bøker har Zdenek Milers fortellinger om den lille Muldvarpen vært en stor suksess. Nå kommer tre nye bøker ut på norsk.
VERDENSBERØMT: Både på film og bøker har Zdenek Milers fortellinger om den lille Muldvarpen vært en stor suksess. Nå kommer tre nye bøker ut på norsk.Vis mer

Den tsjekkiske muldvarpen som har erobret verden

Men bøkene trenger en liten språkvask.

ANMELDELSE: Zdenek Miler (1921-2011) var Tsjekkias store tegnefilmmester. Han lagde 70 små og store filmer etter at han begynte som profesjonell grafiker etter andre verdenskrig. 50 av dem handler om den lille Muldvarpen.

Milers store forbilde var Walt Disney, og han hadde forhåpninger om at Muldvarpen kunne bli en Mikke Mus-figur. Så populær ble den lille figuren aldri, men han er tross alt utbredt til over 80 land.

Kosedyr I Norge har muldvarpen vært vist på TV, og de sjarmerende billedbøkene har kommet i rykk og napp på flere forlag. Nå er det forlaget Front som har tatt seg av den blide krabaten. To bøker i A4-format og en liten billedbok er utgitt.

Den tsjekkiske muldvarpen som har erobret verden

Dette er utmerket, både tegningene og historiene, forfattet av Hana Doskocilova, egner deg utmerket til høytlesning fra barna er bittesmå. Muldvarpen er jo også kjent som kosedyrfenomen.

Svakheter Men du skal ikke ha lest lenge, før oversettelsen stanger, på ett punkt. Oversetteren bruker konsekvent «da» når det bør stå «når» forrest i en setning, som ellers er holdt i presens. «Da han kommer ut...», «Da Haren ser Muldvarpen...», og så videre. Altså feil «tidssubjunksjon», som det heter. Som vi lærte en gang: «Hver gang når, den gang da.»

En ting til: «Muldvarpen om våren» er opprinnelig en utbrettsbok, et format som appellerer til fanasien med sin spennende design. Her er den innbundet som en vanlig bok. Den er en av fire årstidsbøker, som tidligere er kommet i «riktig» format på norsk.

Den tsjekkiske muldvarpen som har erobret verden

Her er med andre ord et forbedringspotensial dersom forlaget vil fortsette å utgi disse utmerkede bøkene på norsk.

Den tsjekkiske muldvarpen som har erobret verden

«Muldvarpen og den grønne stjernen» «Muldvarpen og haremamma» «Muldvarpen om våren»

Zdenek Miler og Hana Doskocilova

1 6
Se alle anmeldelser