Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den tunge hjemreisen

Ei bok som gir store aha-opplevelser.

BOK: Livet i eksil er et gjennomgangstema i Milan Kunderas forfatterskap. Ofte undres man over at en så vidt spesiell tilværelse kan forklare noe allmenngyldig. Men det kan den. Kundera belyser eksilet fra alle tenkelige vinkler, og evner gang på gang å gi sine lesere store aha-opplevelser.

Slik også i den nye romanen, «L'Ignorance» («Ignorance» i den engelskspråklige utgaven, «Uvitenheten» i den norske som kommer i februar). Hans skrivestil egner seg også for store leseopplevelser, når han stadig vekk avbryter den episke fortellingen med små essay. Denne gangen en drøfting av Homers «Odysseen», av Arnold Schönbergs musikkvisjoner, samt en etymologisk gjennomgang av begrepet «nostalgia».

To i eksil

Men først til den løpende historien: Vi befinner oss i 1989/90, kort etter kommunismens fall i Øst-Europa. Den tsjekkiske kvinnen Irena har levd i eksil i Paris i mer enn 20 år, først sammen med sin tsjekkiske ektemann som døde tidlig, og nå sammen med en svensk forretningsmann, Gustaf. For første gang etter Praha-våren i 68 kan hun vende tilbake til sin elskede hjemby, men det skjer helt uten den stormende følelsen av lykke og gjensynsglede alle rundt henne forventer.

I en parallell historie finnes Josef, også han tsjekker i eksil. Han er veterinær, bosatt i København, men er nettopp blitt enkemann. Han forsøker å forlenge samlivet med sin kone ved å gjenta alle ting de gjorde sammen. Også han reiser, motvillig, tilbake til landet han måtte forlate. Irena og Josef har møttes en gang, kort og flyktig, i begges forgangne Praha-liv. Nå vil tilfeldighetene at de møtes igjen.

Fremmedgjøring

Hver for seg erfarer de fremmedgjøringen i forhold til det livet og det landet de forlot. De gamle vennene som før skrøt av sine offerroller og konkurrerte i lidelse, skryter nå bare av sin suksess. Dessuten viser de ingen medfølelse eller interesse for eksillivet, stiller ingen nysgjerrige spørsmål og utber seg ingen historier der ute fra. Alt som teller er dem selv, her og nå. Irena føler at hun må amputere 20 år av sitt liv for å gli inn i sitt gamle miljø igjen.

Josef har samme opplevelse. Det som i familiens omtale av ham tidligere var en slags nødvendig forsiktighet, påtvunget av frykt for represalier fra myndighetene, er gradvis gått over til en virkelig mangel på interesse. De vet ikke engang hva kona hans het og bryr seg heller ikke med å spørre.

Irena møter i tillegg en kald skulder fra sine franske venner: De avviser henne fordi hun ikke oppfyller deres forestillinger om emigrantens strålende hjemkomst.

Tomheten og den vedvarende mangelen på forventet gjensynsglede er skildret med Kunderas sedvanlige klo; den klamme Praha-kulden (selv om det er sommer i lufta) formelig kryper innunder huden på en. Men her er også humoristiske scener som grenser til det burleske, som når Irena holder gjensynsparty for sine gamle venninner, bestiller den dyreste årgangsbourdeauxen til selskapet og blir satt på plass av damer som heller vil svinge med ølseidler.

Forsvarstale

Mindre tristesse blir det ikke over Josef og Irenas planlagte møte mot slutten av deres respektive opphold i Praha. Skal de bli igjen der? Kan livet gjenopptas som om 20 års utlendighet bare var en parentes?

Hva består hjemlengsel - og nostalgi - av? Kundera utforsker begrepet i forskjellige språk, fra islandsk til portugisisk. Og hva er uvitenhet i denne sammenhengen? Det man ikke vet om noe man burde vite noe om, fordi man er borte fra det?

Kundera stiller også et stort - overraskende, men kanskje berettiget - spørsmål ved Odyssevs ønske om å vende hjem til Itaka etter 20 års fravær. Hvorfor forlater han sødmen hos Kalypso til fordel for det vage minnet om Penelopeia?

Slik kan «Ignorance» også leses som et forsvar for dem som ikke ville reise «hjem», de evig landflyktige.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling