Den uangripelige

«De er avskyelige, så meget mere som de besidder alle dyder,» skrev Agnar Mykle om sunnmøringen i 1965.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Aldri har man hørt om en sunnmøring som har begått underslag, drukket brennevin, deltatt i pardans, bannet, klatret i lyktestolpe, eller badet på en strand. De er uangripelige,» skrev han videre i sitt visjonære essay om denne folkestammen som er «den minste i landet. Likevel makter de å holde resten av befolkningen i en tilstand av evig terror».

De siste tiårenes talsmann for denne stammen er menneskevennen Simon, døpt Helge Flem Devold, som i disse dager kommer med en ny utgivelse. Der han tidligere har holdt seg beskjedent i bakgrunnen og skjøvet livets utskudd foran seg, uteliggerne og fyllikene og barna, er Simon nå villig til å dele sine frodige, men litt såre barndomsminner med oss.

Her tegnes et bilde av trettitallets Ålesund, far som drev ullfabrikk og tante Lillemor og Onkel Otto som drakk litt for mye og Onkel Anton som var tysker og gift med tante Øyfrid som var malerinne og ble lobotomert og Besta som bodde i kjelleren og var nysgjerrig og tykke, snille tante Kake og selvsagt Lillebror som Helge var forferdelig glad i - for ikke å snakke om mama, som Helge synes å ha forgudet. Her er guttestreker og kjæresterier og Oddemann og dansemoro og trekkspill og reise med tog til Lillehammer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer