Debatt: Cruisetrafikken

Den ukontrollerte cruiseveksten kan ikke fortsette

Stavanger som Norges Venezia?

PLAGES AV CRUISE: Cruiseskipene har blitt dominerende i bybildet i Stavanger. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
PLAGES AV CRUISE: Cruiseskipene har blitt dominerende i bybildet i Stavanger. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/DagbladetVis mer
Meninger

Det faller varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) tungt for brystet at jeg har advart mot Venezia- og Barcelona-lignende tilstander i Stavanger dersom den enorme veksten i cruise-turisme til får fortsette som i dag. Hun viser til at Venezia og Barcelona har over 30 millioner turister, mot Stavangers halve million.

Det er selvfølgelig riktig at det er et stykke fram til Europas aller mest besøkte turistmål. Trolig når lille Stavanger heller aldri samme antall turister som Venezia eller millionbyen Barcelona. Det betyr likevel ikke at vi er immune mot de utfordringene som masseturismen skaper i mange europeiske byer.

Mímir Kristjánsson, Rødt
Mímir Kristjánsson, Rødt Vis mer

Min bekymring er den ukontrollerte og eksplosive veksten i antall cruiseturister vi har sett i tida Bjørg Tysdal Moe og hennes venner i Høyre har styrt byen. Bare siden i fjor er antall cruiseturister til Stavanger økt med 150 000. Det er flere enn byen har innbyggere.

CRUISETURISME: Mange av de som bor i området Gamle Stavanger plages av cruiseturismen der. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Angelica Hagen. Reporter: Angelica Hagen / Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

På tolv år er antallet cruiseskip som kommer til byen tredoblet, fra 97 i 2008 til 290 neste år. I 2021 vil antallet cruiseanløp til Stavanger for første gang passere 300, og Stavanger Havn fortsetter å legge nye strategier for vekst.

Det sier nesten seg selv at dette ikke kan fortsette.

Masseturisme er et voksende problem i byer over hele Europa. Flere av de samme problemene er på vei til oss i Norge og Stavanger. I Gamle Stavanger klager beboere over at turister tramper inn i hagene deres og at de må vaske vinduene flere ganger til dagen på grunn av forurensing fra cruiseskipene.

Domkirken har for lengst sett seg nødt til å kreve inngangspenger for å håndtere cruiseturistene. Vi siddiser er nå altså nødt til å betale for å komme inn i en kirke som siden 1125 har stått åpen for byens innbyggere.

Til Preikestolen står turistene enkelte dager i juli i vedvarende kø helt opp til toppen. På sikt forringer dette Stavanger og regionen vår som turistmål.

I en slik situasjon er det uansvarlig å la den eksplosive veksten i cruiseturisme fortsette, slik Høyre og KrF legger opp til. Det er ikke Venezia-tilstander i Stavanger ennå, men skal vi unngå dem må vi være føre var.

Derfor har vi i Rødt har foreslått et tak på antall cruiseanløp på 52 i året. Dagens cruisevekst kan ikke få fortsette.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.