Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den ukrainske tragedien

Klikk for ingress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er typisk for hvor farlig og spent situasjonen nå er i Ukraina at den siste krisa var noe man snublet inn i på grunn av inkompetanse og arroganse, og ikke fordi noen av hovedaktørene egentlig ville det. Det som utløste all volden på tirsdag var nettopp en fredsavtale mellom regjeringen og opposisjonen. Regjeringen skulle gi amnesti til alle demonstranter som var fengslet, og demonstrantene skulle forlate de fleste av de byggene som var okkupert. Men så somlet parlamentet, der president Viktor Janukovitsj har flertall, med å gjøre sine vedtak. Politiet begynte å skubbe på demonstrantene, som ikke ville forlate husene de skulle forlate, og dette ga de ytterliggående militante nasjonalistene på opposisjonens side påskuddet de trengte til å prøve å ta seg gjennom politiets forsvarslinjer utenfor parlamentet. De angrep politiet, som selvsagt måtte forsvare parlamentet.

Så var det i gang. Og i går kveld var minst 26 mennesker døde i løpet av det ene døgnet som var gått siden volden startet. Den avtalen som i helga var så nær å fjerne noe av den verste spenningen, og kunne brakt Ukraina tilbake til noe som kunne likne et normalt liv, ble i stedet avtalen som på grunn av inkompetansen og arrogansen skulle gjøre alt verre.

Dermed er Ukraina ett skritt nærmere den mollstemte, dystre profetien som er den første frasen i nasjonalsangen: «Ennå har ikke Ukraina gått under». Men med god hjelp av inkompetente og arrogante ledere, og med militante aksjonister som av historiske grunner ofte har nazisympatier, så kan profetien gå i oppfyllelse fortere enn noen aner det.

At den kriminelle valgfuskeren, president Viktor Janukovitsj, er en ulykke for sitt land, er noe som knapt lenger er verdt å diskutere. Men det betyr ikke at det ikke er problematisk å skulle kaste ham i en revolusjon. Han ble tross alt valgt i 2010 i det mest åpne og rettferdige valget i ukrainsk historie. Det det handler om nå er å finne løsninger som gjør at Ukraina kan overleve til presidentvalget neste januar. Og garantier eller mekanismer som gjør at Janukovitsj ikke en gang til prøver å jukse seg til en valgseier.

Og gode råd er dyre. Utenriksministrene i Polen, Tyskland og Frankrike var i går på vei til Kiev, i det som kunne se ut til å være et siste forsøk på å få Janukovitsj med på en avtale om en fredelig løsning med opposisjonen. De vil fortelle at det venter tøffe sanksjoner hvis Janukovitsj bruker mer vold, og kanskje at det er kreditter å hente hvis han ikke gjør det. Der er det et håp. For denne krisa har kostet vanvittig med penger som Ukraina aldri hadde.         ...kan profetien gå i oppfyllelse fortere enn noen aner det

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!