Den ultimate krigsfilmen

Galskap foran og bak kamera! «Apokalypse Nå» er en av filmhistoriens mirakuløse mesterverk. Nå har du en sjelden sjanse til å se den på 70 millimeterfilm.

Vietnamfilmen over alle Vietnamfilmer, og det ultimate vitnesbyrd på enhver krigs vannvidd. Francis Ford Coppolas film «Apokalypse Nå» (1979) er genial galskap.

«I love the smell of napalm in the morning», sier Oberstløytnant Kilgore (Robert Duvall), og gir ansikt til krigens sinnsykdom. Hovedpersonen Kaptein Willard (Martin Sheen) sendes ut i jungelen for å «terminere» Oberst Kurtz (Marlon Brando), som har funnet sin egen galskap i jungelens lovverk heller enn den amerikanske hærens.

Det er en mirakuløs film på flere måter. Ikke bare overvant den ekstreme hinder under innspillingen, den ble en ekstremt bra film på tross av alt. Eller kanskje nettopp derfor. Martin Sheen fikk hjerteinfarkt, Dennis Hopper var rusa på LSD, Marlon Brando hadde ikke lest manus, og Coppola selv tok av seg 45 kilo og truet flere ganger med selvmord. Opptakene på Filippinene, som selv var borgerkrigsrammet, var satt til seks uker men tok hele 16 måneder. Galskapen bak opptakene kan lignes med galskapen man får kastet i ansiktet når filmen ruller over lerretet.

Nå kan du oppleve filmen blåst opp på 70 millimeterfilm, med bedre lydkvalitet og billedkvalitet. Og med bilder som i utgangspunktet gir isninger i ryggraden, bør du vente deg en stor opplevelse. I disse dager blir også en Directors cut-versjon av filmen lansert under Cannes-festivalen. Mange scener ble kuttet i originalversjonen, så det blir spennende å se hva Coppola har valgt ut. Vi gleder oss!

Du kan lese mer om «Apokalypse Nå» på Internet Movie Database, IMDb. Her kan du også se en trailer fra filmen, og lese en oppramsing av sære ting som skjedde under innspillingen.