Du leser nå Dagbladet Pluss

Livet som statsråd

Den umulige lederjobben

I statsrådsposisjonen kolliderer politikkens krav om djerve mål og velgerbegeistring med trauste kompromisser og en saus av store og små saker. Alt i et heseblesende tempo. Få – om noen – lederjobber er så komplekse.

15 STATSRÅDER: Gudmund Hernes er en av 15 tidligere og en sittende statsråd som er intervjuet i i boka «Politisk lederskap – beretninger fra statsrådskontorene». Bakgrunnen for intervjuene er at en person i statsrådsrollen skal innfri mange og til dels motstridende krav. Foto: NTB Scanpix.
15 STATSRÅDER: Gudmund Hernes er en av 15 tidligere og en sittende statsråd som er intervjuet i i boka «Politisk lederskap – beretninger fra statsrådskontorene». Bakgrunnen for intervjuene er at en person i statsrådsrollen skal innfri mange og til dels motstridende krav. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Demokrati er institusjoner, legitim maktbruk og prinsipper. Men demokrati er også mennesker. Posisjonene i dette systemet skal bekles av kvinner og menn. De forvalter makt på vegne av mennesker. Politikerne er våre representanter. De skal frambringe resultater, innfri løfter. Helst før neste valg. De skal vinne vår tillit og forstå oss. Og når det virkelig gjelder, da skal de lede oss.

Dette stiller store krav til den politiske lederen. Spesielt til statsrådene, som er medlem av en av de viktigste ledergruppene i landet, regjeringen. Hvordan løser ferske og erfarne politikere den lederoppgaven det er å bli oppnevnt til statsråd og anvist et departement de knapt kjenner?

Det har jeg forsøkt å finne ut av gjennom intervjuer med 15 tidligere og en sittende statsråd i boka «Politisk lederskap – beretninger fra statsrådskontorene». Bakgrunnen for intervjuene er at en person i statsrådsrollen skal innfri mange og til dels motstridende krav. De skal forvalte makten som følger med embetet. De skal bygge tillit og autoritet i den brede offentligheten og innenfor fagområder de kanskje ikke kjenner. De skal håndtere store og små saker i en endeløs strøm. De skal tenke langsiktig, helst på neste generasjon, men også på dagens kravstore velgere. Neste valg er som kjent aldri mer enn to år unna. For hyppig, mener for øvrig flere av eks-politikerne jeg har snakket med.