SVENSK KRISE: Stakkars pen, rik prinsesse Madeleine som må velge presentabel ung mann fra øverste hylle. Men hjertets veier er som kjent uransakelige - til fordel for moderne kongehus. Foto: Expressen
SVENSK KRISE: Stakkars pen, rik prinsesse Madeleine som må velge presentabel ung mann fra øverste hylle. Men hjertets veier er som kjent uransakelige - til fordel for moderne kongehus. Foto: ExpressenVis mer

Den unge Carl Gustav var vill ungkar og playboy

KOMMENTAR: Det er tvilsomt om Madde bør lytte til pappa.

||| HOS SØTA bror herjer allerede bryllupsfeber. 19. juni får prinsesse Victoria (32) endelig sin Daniel Westling (36) som hun har vært sammen med siden 2002. Paret forlovet seg offisielt i februar i fjor. Daniel er en kontroversiell potet for Skandinavias mest konservative kongehus. Kong Carl XVI Gustav ga til slutt etter og tok den unge mann av folket inn i ballsalene. Det vellykte alliansen mellom kronprins Haakon og ei tidligere utagerende alenemor av folket, vår egen kronprinsesse Mette-Marit, skal ha bidratt til å myke opp den noe stivbeinte Kungen.

MEN SÅ KOM bruddet mellom prinsesse Madeleine (27) og kjæresten Jonas Bergström (31). Det vil si; først brøt prins Carl Philip (30) med Emma Pernald, kjæresten gjennom ni år, og dro på hyttetur til Värmland (han er hertug av Värmland) med Sofia Hellqvist, midtsidepike og realitydeltaker i «Paradise Hotel», og fikk enkelte rojalister til å kreve at han måtte frasi seg tittelen. Den høye, kongelige moral er uansett klar: Unge prinser kan shoppe nedover mens yndige prinsesser skal velge kjæreste fra øverste statushylle. Derfor bråk om Daniel. Og derfor har Kungen etter sigende vært desto mer tilfreds med den unge, prydelige karrierejuristen Jonas, med utpreget overklasseframtoning og omgangskrets, som vet å bruke fiskebestikk. Ifølge Expressens hoffreporter er Jonas nummer én for kongefamilien. Kongen skal kjenne seg veldig igjen i ham. Han minner om Kungen i utseende og oppførsel.

ALARM, ALARM. Den unge Carl Gustav var vill ungkar og playboy. Det er tvilsomt om Madde bør lytte til pappa. Nå har paret uansett krise — i alle europeiske medier — og oppsiktsvekkende nok gikk dronning Silvia — eksmiddelklassepike fra Tyskland — i egen oppstrammede person ut og bekreftet at bryllupet er utsatt i det blå. Paret er ikke sett sammen på evigheter. Derimot er Maddes «pojke» blitt sett litt for ofte i krogstockholm.

SØTNOS med hår som honning. Bikiniprinsesse i sladrebladene. Partyprinsesse blant the brat pack og skandaler på Stureplan. Forfatter Jan Guillou, av alle, har kritisert prinsesse Madeleine for å skade kongehuset fordi hun «omgås drittunger og personer med sleskete kinnskjegg, som har vaklet på kanten av loven». Men Madde har bare festet med vennene sine — i Nordens mest utpregete klassesamfunn. Søstrenes omgangskrets tilhører adel, partyelite og annen elite. Den unge overklassen som liker seg på Noppes (Greve Carl Adam Lewenhaupt er klubbens eier — og Kungens «bästis») og gjør lille Båstad om til et champagnesprutende St. Tropez under «tennisveckan». Årets høydepunkt for svenskefiffen er selvsagt Vickans fødselsdagsfest på Gotland.

TAKK FOR ARI og Mette-Marit. To varp. De har frisket opp, modernisert og styrket det norske kongehuset. Prinsesse Märtha slapp unna vestkantbrekende seilertyper og nasale ryttere. Haakon fikk ei kone som har vært ute ei vinternatt. Stakkars prinsesse Madde kunne trenge en fargerik kis med kulturell kapital, i stedet for en Noppe, Nollan, Tosse eller Jojje. Men Kungen går utvilsomt for Rosenkrantz-riddere og ikke Rosenterapi. Det blir fullstendig etikettebrudd hvis Madde offisielt bryter forlovelsen før «Vickans» bryllup. Det hjelper lite at kongehuset holder seg med slagordet «För Sverige — i tiden».