Den unorske prostitusjonen

De nigerianske prostituerte solgte sex på feil måte, derfor grep det norske samfunnet inn.

SYNDEBUKK: Nigerianske prostituerte har blitt anklaget for å ødelegge for andre prostituerte, vanlige afrikanske kvinner og for norske menn, skriver forfatteren. Foto: Espen Røst
SYNDEBUKK: Nigerianske prostituerte har blitt anklaget for å ødelegge for andre prostituerte, vanlige afrikanske kvinner og for norske menn, skriver forfatteren. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selv om nigerianske kvinner som selger sex fortsatt nevnes i norske medier, er den intense diskusjonen om dem over. Med forbudet mot kjøp av sex har politiet overvåket gateprostitusjonen tett de siste ukene, og de nigerianske kvinnene ble de første som reiste videre på grunn av frykten for færre kunder og politiets tilstedeværelse og dokumentsjekk. Det norske samfunnet tar tydelig avstand fra prostitusjon, og har gjort det i flere tiår. Det er likevel noen interessante variasjoner i hva ved prostitusjonen som framstilles som problemet: Hvordan årsakene til prostitusjon framstilles og partene i prostitusjonen beskrives, har konsekvenser for hvilke politiske alternativer som synes å være rimelige og som er politisk mulige.

Diskusjoner om hvordan vi bør gripe inn for å redusere prostitusjon har fulgt to spor de siste åra. For det første har det foregått diskusjoner om å kriminalisere det å kjøpe sex og for det andre har det foregått diskusjoner i Oslo om hvorvidt man bør gjøre det forbudt å selge sex på «sjenerende» måter. Den nasjonale diskusjonen om forbud mot sexkjøp bygget på en forståelse av problemet med prostitusjon som fikk stor gjennomslagskraft. Et generelt forbud mot det å kjøpe sex ble framstilt som nødvendig fordi denne etterspørselen skaper et marked for menneskehandel, og fordi prostitusjon er uverdig for samfunnet og skadelig for den som selger sex. Det var likevel ikke hvilke som helst kvinner som ble brukt som eksempler, og norske kvinners prostitusjon ble i liten grad trukket inn. Menns prostitusjon var ikke viktig i det hele tatt. Målet med loven var å ramme etterspørselssiden for menneskehandel og å formidle til norske menn at det ikke er akseptabelt å utnytte den globale urettferdigheten som gjør noen kvinner tilgjengelige i prostitusjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer