KOMMENTARER

Den usannsynlige morderen

Olof Palmes morder er avslørt. Igjen. Kanskje. Eller kanskje ikke. Nye opplysninger peker mot «Skandia-mannen», en usikker, narsissistisk Palme-hater som var nær mordstedet og hadde adgang til våpen.

DREPT: Den svenske statsministeren Olof Palme ble skutt og drept på åpen gate i Stockholm 28. februar 1986. Foto: AFP / NTB Scanpix
DREPT: Den svenske statsministeren Olof Palme ble skutt og drept på åpen gate i Stockholm 28. februar 1986. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Stig Engstrøm, et tidlig vitne i Palme-saken, lanseres i Sverige som mannen som myrdet Sveriges statsminister 28. februar 1986. Det er magasinet Filter som hevder at politiets Palme-gruppe har reklamekonsulenten Engstrøm, også kjent som «Skandia-mannen», som sitt viktigste og ferskeste spor. Ifølge Filter og frilansjournalisten Thomas Pettersson har politiet gjort nye undersøkelser når det gjelder Engstrøm, bl.a. hans adgang til våpen, uttalelser i avhør og politiske synspunkter. De har også avhørt hans tidligere ektefelle. «Skandia-mannen» selv kan ikke lenger bidra til noen oppklaring eller avklaring. Han tok sitt eget liv i 2000, psykisk nedbrutt og alkoholisert. Lederen for Palme-etterforskningen, Krister Petersson, vil i svensk presse ikke kommentere eller bekrefte at politiet har Engstrøm som mistenkt for mordet på Olof Palme.

Palme-mordet er ikke foreldet og er stadig under etterforskning, 32 år etter skuddene i Stockholm sentrum. Stadig nye mistenkte og teorier om drapet er blitt lansert. Den småkriminelle rusmisbrukeren Christer Pettersson ble dømt for drapet i 1989, men frikjent i høyere rett samme år. Ellers har etterforskning og gransking bl.a. omfattet det såkalte kurdersporet, en 33-åring som kombinerte Palme-hat med våpeninteresse, Sør-Afrika-sporet (apartheid-regimets etterretningstjeneste), politisporet (som ble ført tilbake til høyreekstreme politifolk) og den kroatiske terrororganisasjonen Ustasja.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer