Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den usannsynlige morderen

Olof Palmes morder er avslørt. Igjen. Kanskje. Eller kanskje ikke. Nye opplysninger peker mot «Skandia-mannen», en usikker, narsissistisk Palme-hater som var nær mordstedet og hadde adgang til våpen.

DREPT: Den svenske statsministeren Olof Palme ble skutt og drept på åpen gate i Stockholm 28. februar 1986. Foto: AFP / NTB Scanpix
DREPT: Den svenske statsministeren Olof Palme ble skutt og drept på åpen gate i Stockholm 28. februar 1986. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Stig Engstrøm, et tidlig vitne i Palme-saken, lanseres i Sverige som mannen som myrdet Sveriges statsminister 28. februar 1986. Det er magasinet Filter som hevder at politiets Palme-gruppe har reklamekonsulenten Engstrøm, også kjent som «Skandia-mannen», som sitt viktigste og ferskeste spor. Ifølge Filter og frilansjournalisten Thomas Pettersson har politiet gjort nye undersøkelser når det gjelder Engstrøm, bl.a. hans adgang til våpen, uttalelser i avhør og politiske synspunkter. De har også avhørt hans tidligere ektefelle. «Skandia-mannen» selv kan ikke lenger bidra til noen oppklaring eller avklaring. Han tok sitt eget liv i 2000, psykisk nedbrutt og alkoholisert. Lederen for Palme-etterforskningen, Krister Petersson, vil i svensk presse ikke kommentere eller bekrefte at politiet har Engstrøm som mistenkt for mordet på Olof Palme.

Palme-mordet er ikke foreldet og er stadig under etterforskning, 32 år etter skuddene i Stockholm sentrum. Stadig nye mistenkte og teorier om drapet er blitt lansert. Den småkriminelle rusmisbrukeren Christer Pettersson ble dømt for drapet i 1989, men frikjent i høyere rett samme år. Ellers har etterforskning og gransking bl.a. omfattet det såkalte kurdersporet, en 33-åring som kombinerte Palme-hat med våpeninteresse, Sør-Afrika-sporet (apartheid-regimets etterretningstjeneste), politisporet (som ble ført tilbake til høyreekstreme politifolk) og den kroatiske terrororganisasjonen Ustasja.

DREPTE HAN PALME: Stig Engström, også kjent som Skandia-mannen, pekes ut som Palme-drapsmann i magasinet Filter. Foto: Göran Ärnbäck
DREPTE HAN PALME: Stig Engström, også kjent som Skandia-mannen, pekes ut som Palme-drapsmann i magasinet Filter. Foto: Göran Ärnbäck Vis mer

I tillegg kommer en lang rekke mer vidløftige eller luftige påstander og konspirasjoner. Likevel finnes det pr. i dag ingen gjennombrudd i etterforskningen og etter Christer Pettersson er ingen siktet eller tiltalt. Selv om 130 personer faktisk har tilstått drapet, og etterforskningen karakteriseres som den mest omfattende i historien.

At alle spor bare har ledet til svarte hull, er et stort offentlig traume i vårt naboland. Det er mulig å forstå når vi tenker på vår egen erfaring etter de politiske drapene 22. juli. Den udåden hadde større dimensjoner, men gjerningsmannen ble tatt og gjennom rettergangen fikk vi innsikt i både handlingen, motivene og hans personlighet. Det gjør det mulig å komme videre. I Sverige har verken folket eller familien Palme fått noen som helst visshet om hvorfor Olof Palme ble myrdet eller hvem som gjorde det.

En februarkveld i 1986 ble Sveriges statsminister Olof Palme skutt og drept på åpen gate i Stockholm. Dokumentarfilmen Palme er om hans liv, tiden han levde i og det Sverige han hadde skapt. Foto/Copyright: Foto: Jan Collsiöö/Scanpix/Scanbox Vis mer

Politiske mord har foregått siden de første menneskelige samfunnene. Motivene kan deles inn i tre hovedkategorier: Kamp om politisk makt, om ressurser eller om religiøst eller ideologisk hegemoni eller følelser. I Sverige er det lite som tyder på at de to første kategoriene (makt, ressurser) er aktuelle. Da gjenstår et ideologisk begrunnet motiv. I Sverige er det bred enighet om at politisk fiendtlighet mot Olof Palme og sosialdemokratiet må stå sentralt i motivet for drapshandlingen. At det i 1986 fantes et oppdemmet hat mot den tidligere overklassegutten Palme og mot det maktfullkomne sosialdemokratiske partiet, er grundig dokumentert. Etter hvert er det blitt klart at slike følelser finnes i alle de nordiske landene, ikke minst i Norge. Drapene 22. juli er et overveldende bevis på det. Ellers finnes det tallrike bekreftelser på høyreekstreme nettsteder og grupper på sosiale medier.

Når «Skandia-mannen» nå trekkes fram som en mulig Palme-morder, er hans forhold til Palme en av begrunnelsene. Han kom fra en mer beskjeden del av den svenske overklassen, gikk på privatskole og likte å kle seg i militæruniform da han var barn. Stig Engstrøm var med i Moderaterna, det svenske Høyre, og spilte visstnok bridge med offiserer og andre Palme-skeptikere. Han skal ved flere anledninger ha uttalt seg fiendtlig om Palme. Problemet er at alt dette passer på titusenvis av mennesker som aldri ville finne på å skyte politiske motstandere med en magnumrevolver.

På den annen side var han bevislig nær drapsstedet da ugjerningen skjedde. Hans signalement fra den kvelden stemmer med vitnebeskrivelser. Under avhør endret han sine forklaringer i takt med ny informasjon om hvordan andre opptrådte nær drapsstedet. Engstrøm skal ha vært med i en pistolklubb og hadde en venn med en våpensamling der det inngikk våpen av samme type som ble benyttet av Palmes morder.

Blant det som taler mot den nye teorien, er at «Skandia-mannen» selv ringte politiet dagen etter mordet og meldte seg som vitne. Drapsmenn søker nødig politiets oppmerksomhet. Det mangler en tilståelse, det er ikke lagt fram noen holdbare tekniske bevis og det er ingen vitner som har utpekt ham. Alt dette ifølge den svenske avisen Expressen.

Året før han tok sitt eget liv skilte «Skandia-mannen» seg fra sin ektefelle. Hun har uttalt: «Han hadde dårlig selvtillit og det hadde han hele livet». Eks-kona mener det er helt utenkelig at han var en morder: «Han var ikke et slikt menneske. Det kan jeg si. Han var for feig til det. Han kunne ikke en gang slå i hjel en flue».

Journalisten Thomas Pettersson har brukt år på å grave fram de nye opplysningene om «Skandia-mannen», og vil publisere en bok som på norsk ville ha tittelen «Den usannsynlige morderen». Tittelen har en dobbelthet som passer saken. Inntil videre er den sikreste konklusjonen at det ikke foreligger nok sikker informasjon til å tro at Palme-morderen er funnet. Palme-etterforskerne har varslet at de i nær framtid vil gå ut med nye opplysninger. Det er det beste Sverige og vi andre kan håpe på. Men 32 år uten håndfaste resultater lover ikke godt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media