DEBATT

Den usynlige opposisjonen i Hagvaags Venezuela

Einar Haagvaag utelater at en av de viktigste årsakene til at krisen i Venezuela er såpass ille er opposisjonen. 

STØTTEDEMONSTRASJON: Kvinner demonstrerer til støtte for president Nicolas Maduro i Venezuelas hovedstad Caracas. Foto: Juan Barreto / AFP / NTB Scanpix
STØTTEDEMONSTRASJON: Kvinner demonstrerer til støtte for president Nicolas Maduro i Venezuelas hovedstad Caracas. Foto: Juan Barreto / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Einar Hagvaag innrømmer, kanskje uvitende, at Venezuela under Hugo Chávez var et fyrtårn. Hadde Hagvaag og Dagbladet vært eneste informasjonskilde det siste tiåret ville dette neppe blitt oppfattet.

Ja, Venezuela har vært et unikt eksperiment i alternativ samfunnsutvikling. Etter to tiår med en destruktiv nyliberal økonomisk modell påført regionen av de internasjonale finansinstitusjonene, ble Venezuela et ordentlig fyrtårn for store deler av Latin-Amerikas befolkning. Med sin regionale integrerings- og fordelingspolitikk, ble millioner av mennesker løftet ut av fattigdom. Universell og gratis utdanning, helsetjenester, offentlige boligprosjekter, pensjonsordninger og arbeiderrettigheter ble garantert i det som er blitt beskrevet som en av de meste progressive grunnlover noensinne, i Venezuela og samarbeidsland som Bolivia og Ecuador.

Dette ble gjort med enorm folkelig oppslutning, med forsøk på å innføre deltagende former for demokratiske medbestemmelsesprosesser. Det ble også gjort til tross for konstante forsøk på sabotasje, destabilisering og voldelige og kriminelle aktiviteter, inkludert statskupp, fra opposisjonen og dens allierte i USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer