Den usynlige polakken

Rettsløse polske vaskedamer står utenfor det norske samfunnet. De støtter og hjelper hverandre gjennom samtaler på Internett. Når kommer politikerne på banen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FAFO HAR NYLIG presentert en omfattende arbeids- og levekårsundersøkelse om polske arbeidsmigranter i Oslo-regionen, som avdekket flere sårbare grupper. De polske vaskedamene er blant disse. Arbeidsledigheten i Polen er blant de høyeste i Europa. Den gjennomsnittlige månedslønnen er rundt 5000 kroner, og polske kvinner som jobber i Norge, tjener i snitt 2500 kroner måneden i sitt hjemland, ifølge Fafo-undersøkelsen. Da frister det å reise ut for å jobbe.Det anslås at mellom 80 000 og 120 000 polakker er i Norge i håp om bedre fremtidsutsikter. Norge fremstår svært attraktivt, med sterkt behov for arbeidskraft i bransjer som i mange andre land er lavt lønnet. Så lenge det fortsatt eksisterer store inntektsforskjeller, kan norsk byggebransje og servicenæring regne med å ha tilgang på arbeidskraft fra de nye EU-landene en god stund fremover. Selv om utvandringen fra Polen har ført til mangel på faglært arbeidskraft i Polen, vil det fortsatt ta tid før det blir økonomisk lønnsomt å bli igjen i hjemlandet. De ledige stillingene, besettes i noen grad av ukrainere og hviterussere. Arbeidsmigrasjonen forflytter seg vestover og skaper nye problemstillinger. I Norge i 2006 ble flesteparten av arbeidstillatelsene, og fornyelsene av disse, gitt til polakker. Fafo-undersøkelsen viser at bare hver femte polakk regner med å bosette seg i Norge. Likevel toppet polakkene i fjor UDIs statistikk for familiegjenforeninger. Hvordan dette i realiteten vil utvikle seg er fortsatt for tidlig å si. Men økningen kan tyde på at stadig flere polakker ønsker å slå seg ned i Norge for godt, ikke ulikt pakistanerne som på 1970-tallet valgte å bli i landet. Hvordan ser tilværelsen ut for polakkene som bygger, reparerer og vasker Norge?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer