Den utvidete egoismen

Olympiatoppen er blitt norsk standard. De sterke skal bli de første, skriver Marie Simonsen.

 OMFORDELING:  Siv Jensen har stor tro på at skattelette til de aller rikeste er bra for økonomien, ikke bare deres egen, men også din og min.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OMFORDELING: Siv Jensen har stor tro på at skattelette til de aller rikeste er bra for økonomien, ikke bare deres egen, men også din og min. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Kommentar

Regjeringen ruster opp Norge. Hvis noen lurer på hvorfor de fem prosent rikeste i landet får 55 prosent av skattekuttene, så er det svaret. Det er for å ruste opp landet og skape nye arbeidsplasser som vi skal leve av etter oljen.

Erna Solberg har klokkertro på at private kapitaleiere vil snu seg rundt og måke all skatteletten rett ut igjen til allmenn nytte og produktivitet. Hun vil i hvert fall ha oss til å tro at skatteletten i hovedsak går til hardt prøvete gründere, som knuges av en norsk særskatt. Hadde det ikke vært for den, ville de blomstret over av kreativitet og nysatsinger i stedet for å måtte selge seg fra gård og grunn.

Det er nesten så vi må gråte.

Men det er en tvilsom teori og stemmer ikke med utviklingen i norsk velstand. Oslo, som denne regjeringen har antydet bidrar med liten nyskapning i motsetning til vestlandet og resten av oljeriket, er på verdenstoppen når det gjelder tetthet av dollarmillionærer. Formuesskatten ser ikke ut til å tynge nevneverdig. Tvert imot har mange nytt godt av oljesmurt økonomi, byggeboom, sosial dumping og oppgangstider.

Men med litt velvilje får vi tro regjeringen, at landet om kort tid vil svømme over av nye ideer og investorer som er villig til å finansiere dem.

Tanken må være at fem prosent av befolkningen er i besittelse av egenskaper som er helt unike, må tas vare på og dyrkes. Det har de bevist ved å tjene mye penger, eller arve dem. Om det er arv eller miljø, kan man strides om. For sikkerhets skyld har regjeringen derfor også fjernet arveavgiften.

Femprosenterne fortjener særbehandling. Ikke bare i form av de privilegier som penger fører med seg, men også fra staten. Fra oss alle. De er supertalenter på sine områder og må få den hjelp de trenger til å bli best av de beste. Akkurat som ekteparet Moser og Petter Northug.

Det er visst ikke bare kulturminister Thorhild Widvey som har latt seg inspirere av Olympiatoppen, men hele regjeringen. Olympiatoppens prestasjonskultur er et ideal som kan overføres både til kultur og næringsliv, ja, også til det offentlige som med kutt og krav skal bli like effektivt som det private. Eller bli privat der det offentlige ikke henger med.

I Olympiatoppen kaller man det «den utvidete egoisme», som ikke må forveksles med ren egoisme. Det er en erkjennelse av at selv om noen er bedre enn andre, blir de enda bedre av å spille på lag. De kan bli best til det beste for laget. Med andre ord, egoisme er bra i seg selv, men enda bedre hvis den støttes av flere.

Regjeringen sliter litt med resten av laget, det skal sies. Særlig uføre har en lei tendens til å være uføre. Siden uføretrygden ikke er stor, nytter det ikke med skattelette for å få dem på rett spor og over i produktivt arbeid. Tvert imot har Stortinget vedtatt at uføre responderer best på å bli fratatt penger. Det koster uansett ikke så mye å prøve. Barnetillegget for uføre er en dråpe i havet for staten, og folk flest merker ingenting.

Og så er det kvinnene. Det fins riktignok noen kvinnelige arvinger, men kvinner bidrar ellers med lite i næringslivets olympiatopp. Det er oppsiktsvekkende hvor lite kvinner skaper i næringslivet, som Trygve Hegnar skrev forleden i en kommentar til Kapitals oversikt over de 400 rikeste i landet. De burde ikke engang slippe formuesskatt, slik de bare arver eller giftes. Lettelsen bør bare gå til menn som tar risiko, ikke papperm. Selfmade men som ruster landet.

Kvinner flest jobber i det offentlige, helst deltid i lavlønnsyrker og har betydelig større sykefravær enn menn. Siden de verken tjener stort eller skaper mye, nytter det heller ikke her med skattelette for å få dem til å gjøre en innsats for laget. Kutt i sykelønna og det offentlige, det svir og får dem nok til å gå ut og skape noe i stedet for å drive med omsorg ute og hjemme. Riktignok trenger vi disse kvinnene, ikke minst innvandrere, til å ta seg av eldrebølgen. Men de kunne i det minste gå ut og gründe en eldreomsorgskjede eller et barnehagekonsern. Kvinner skjønner seg ikke på business.

Lavthengende frukter, kalte professor Janne Haaland Matlary lissepasningene til Venstre og KrF i statsbudsjettet. De er bare å plukke for å komme tilbake til start. Men om hensynet til de svakeste på laget ser ut til å være overlatt til sentrumspartiene, har Siv Jensen forløst et budsjett som har olympisk standard.

I den utvidete egoismen må noen fortsatt blø for drakta. Det pleide å være de sterkeste som gjorde det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.