Anmeldelse: Jón Kalman Stefánsson - «Historien om Ásta»

Den vakreste erotiske scenen jeg noensinne har lest

Ingen over, ingen ved siden.

ISLENDER: Jón Kalman Stefánsson er en av Islands største nålevende forfattere. Bøkene hans er i dag oversatt til 27 språk. Stefánsson har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris fire ganger. I 2017 ble han nominert til den prestisjefylte Man Booker International Prize. Foto: Bjørn Langsem
ISLENDER: Jón Kalman Stefánsson er en av Islands største nålevende forfattere. Bøkene hans er i dag oversatt til 27 språk. Stefánsson har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris fire ganger. I 2017 ble han nominert til den prestisjefylte Man Booker International Prize. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne vakre umulige romanen inneholder den vakreste erotiske scenen jeg noensinne har lest.

For noen år siden, jeg tror det var i dønningene etter «Fifty shades of grey» (2012), deltok jeg i en slags kåring av den beste erotiske skildringen i skjønnlitteraturen. Jeg husker jeg hadde problemer med å finne én som virkelig var slående. Nå har jeg funnet den. Den står på side 13, 14 og 15 i «Fortellingen om Ásta», og foregår på et hjemmesnekret kjøkkenbord i en liten leilighet i Reykjavik på midten av forrige århundre.

Der står den sprengkåte fiskeren Sigvaldi med buksene på knærne, bøyet over sin smellvakre unge kone Helga. Hun ligger på bordet med kjolen rundt livet, og hvisker «ta meg, vær grov». Den staute og fåmælte Sigvaldi mumler «elsker deg, elsker deg, elsker deg», mens han gyver løs på henne. Scenen er gjennomgripende rå og vakker, poetisk og erotisk, full av lidenskap, ømhet og desperat og umulig kjærlighet.

Det er også der og da, på kjøkkenbordet, at Ásta blir unnfanget. Vakre Ásta med de lyse lokkene og munnviker formet som tårer. Bare sju måneder gammel blir hun funnet alene i barnesengen, klynkende, sår av urin og med full bleie. Faren jobber til sjøs, den underskjønne unge moren er på fylla, og Ástas eldre søster flakker rundt i kulden på jakt etter ly.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer