DEBATT

Ytringsfrihet i forsvarssektoren:

Den vanskelige åpenheten

Å finne balansen mellom ytringsfrihet og hemmelighold er spesielt vanskelig forsvarssektoren, men også helt nødvendig.

FRITT ORDS PRIS: Daværende generalløytnant Robert Mood mottok i 2016 Fritt Ords Pris for «å ha vist stort ytringsmot i kritiske debatter om Forsvarets rolle i samfunnet.» Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FRITT ORDS PRIS: Daværende generalløytnant Robert Mood mottok i 2016 Fritt Ords Pris for «å ha vist stort ytringsmot i kritiske debatter om Forsvarets rolle i samfunnet.» Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forsvarssektoren er kritisk avhengig av debatt og oppmerksomhet. For at vi skal ha levende, opplyst og engasjert debatt er vi avhengig åpenhet om sektorens virksomhet. Forsvarssektoren er imidlertid også en sektor med behov for hemmelighold.

Når skader bidragsytere til debatten som aldrimer.no og Wikileaks mer enn de gavner fordi informasjon som brukes i debatten burde være hemmeligholdt av hensyn til sektorens evne til å forsvare landet? Hvor går grensen for når en embetsmann som Robert Mood opptrer uklokt?

Åpenhet og ytringsfrihet er grunnleggende verdier i Norge. Likevel, hvis vi stiller spørsmålet om åpenhet og ytringsfrihet er ubetingede verdier, vil mange medgi at det også må være grenser for åpenheten og ytringsfriheten. Det er akseptert, i hvert fall at det i prinsippet må være begrensninger som ivaretar hensynet til rikets sikkerhet, personlige forhold og til en viss grad økonomiske interesser.

Imidlertid erkjennes ikke alltid at noen opplysninger ikke bør offentliggjøres. Wikileaks blir eksempelvis omfavnet for sin åpenhet når nettstedet offentliggjør opplysninger som setter menneskeliv i fare. At et lands folkevalgte, lovgivende myndighet, har gitt noen fullmakt til å hemmeligholde opplysninger synes ikke å være tungtveiende for dem som priser Wikileaks.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer