Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den vanskelige julen

Det er ikke bare deg som har vonde følelser i høytiden.

 Aina Stenersen (FrP)  har også slitt med vonde følelser i juletider
Aina Stenersen (FrP) har også slitt med vonde følelser i juletider Vis mer
Meninger

Det er mange som har utfordringer uansett tid på året, men de forsterkes ofte i høytidene som jula. November og desember er høysesong for Mental helses hjelpetelefon.

Det er vanskelig å komme seg unna spørsmålet om hva man skal gjøre i julen, om man gleder seg, hvem man skal være sammen med, og hvilke gaver man har kjøpt.

Jeg vil at du skal vite at du er ikke alene om du går rundt med en vond følelse i denne tiden. Jeg har også feiret julaften alene. På spørsmålet om hva jeg skulle i julen, svarte jeg bare at jeg ikke viste. Når noen spurte hvorfor, svarte jeg det klassiske svaret til alle som har vanskelige historier «sånn er det bare». Selv hadde jeg alvorlig depresjon, tunge panikklidelser, tvangstanker, spiseforstyrrelser, var selvskader og egentlig så ville jeg bare dø. En enkel ting som å gå ut av rommet var en umulighet. Trikset mitt ble å sove så mange timer som mulig, total isolasjon, og late som det ikke var jul. Jeg kastet mobilen, og var ikke på nett. Mitt selskap var en hund.

Selv i disse dager merker jeg en vond klump i magen når noen spør hva jeg skal i julen. Jeg tenker i mitt stille sinn at mitt svar før ville blitt at jo jeg skal gå i behandling på DPS så lenge de har åpent før jul. Julen er en tid der alle skal ha det så greit og fint. Men jeg tror det er veldig mange som ikke synes denne høytiden er så gøy eller stas. Da blir det for mange ekstra sårt at julen ikke er en koselig høytid. Det er en vanskelig høytid for mange, kanskje man er alene og ensom, har mistet kjære og nære eller har et familiemedlem som sliter med rus eller andre ting.

Et råd er å lage din egen jul. på dine premisser. Og vær sammen med folk som det er godt å være sammen med for deg. Nye minner er en god ting å kunne lage seg, og mange frivillige organisasjoner i Oslo har juletilbud hvor man kan gå eller hjelpe til som frivillig. Det er en god jul for mange. Det er også viktig å vite at man kan ringe inn til f. eks Kirkens SOS som er der alltid - enten via krisetelefonen 815 33 300, eller via nettjenestene SOS-meldinger og SOS-Chat. Det er ingen skam å snakke om sine utfordringer i høytiden. Du er ikke alene, det er mange av oss!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media