Den vanskelige samtalen

Trump og Putin snakket sammen i natt. Men de to kan ikke bare fjerne alt vondt blod mellom USA og Russland med et pennestrøk.

SNAKKET SAMMEN: Vladimir Putin og Donald Trump. Foto: NTB/Scanpix
SNAKKET SAMMEN: Vladimir Putin og Donald Trump. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var samtalen mange hadde sett fram til. Den russiske presidenten Vladimir Putin sa for et år siden at Trump var en intelligent politiker. Det var en forsiktig kompliment til råtassen framfor noen i den amerikanske amerikanske presidentvalgkampen. Trump svarte med å si at han var smigret av karakteristikken fra Putin.

Så hadde vi det gående. Trump ga uttrykk for at han ikke visste at Krim var annektert av Russland, og lovte uansett å se på spørsmålet om USA kunne anerkjenne Krim som en del av Russland. Han sa at han respekterte Putin som en leder som var sterkere enn sin egen president Barack Obama. I mellomtida sa han at Nato-land som ville ha USAs støtte måtte betale først, og sådde tvil om sikkerhetsgarantien i Natos paragraf fem. Hillary Clinton brukte anledningene til å framstille Trump som en tvilsom patriot, nærmest en agent for russiske, og ikke amerikanske, interesser.

Og hva gjorde Putin? Ja, det er spørsmålet, hva gjorde han egentlig? Amerikansk etterretning konkluderte med at det var russiske agenter som brøt seg inn i Det demokratiske partiets dataprogrammer i sommer. Ville Putin virkelig bruke sitt agentnett til å finne ufordelaktig materiale om Clinton, i et forsøk på å påvirke utfallet av det amerikanske valget? Det var det de amerikanske etterretningsorganisasjonene i virkeligheten påsto.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer