- Den var i sin tid skrevet til min store kjærlighet, og han vet selv godt hvem han er

Kristin Spitznogle med låt i «The Hit».

«PENSJONERT MUSIKER»: Kristin Spitznogle er kjent som sex-spaltist og psykolog, men fram til hun var rundt 30 år jobbet hun som frilans-musiker. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
«PENSJONERT MUSIKER»: Kristin Spitznogle er kjent som sex-spaltist og psykolog, men fram til hun var rundt 30 år jobbet hun som frilans-musiker. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

(Dagbladet): I kveld er det premiere på «The Hit» på NRK1, hvor kjente musikere får høre nye låter av ukjente låtskrivere før de velger seg en de vil satse på.

Atle Pettersen og D'Sound er de første ut, og en av dem de får høre en låt av, er ikke ukjente Kristin Spitznogle (42). Psykologen og sex-spaltisten sendte inn «3am (The Judas Part)», som hun skrev for mange år siden.

Hun forteller at låten først og fremst er en hyllest til melankolien.

- Den handler om de tankene og følelsene man kan ha når man ligger søvnløs klokka tre om natta fordi ting ikke er bra. Den handler om kjærlighet og nederlag, å ikke få det til og erkjennelsen av at du er den som svikter, skriver Spitznogle i en e-post til Dagbladet og fortsetter:

- Den var i sin tid skrevet til min store kjærlighet, og han vet selv godt hvem han er.

- Terapi Hennes versjon er nå tilgjengelig i Spotify, og hun forteller at det å skrive var som terapi når hun hadde det vanskelig.

- I dag jobber jeg som klinisk psykolog i Oslo, og hjelper mennesker som strever med sitt. Jeg er svært enig med flotte Simone Larsen som sa til NRK at det å skrive musikk er billig og bra terapi. Jeg syns «The Hit»-konseptet er kjempebra fordi det kan inspirere de mange låtskriverne der ute, skriver hun.

Det kanskje ikke alle vet er at 42-åringen har drevet med musikk hele livet. Karrieren startet hjemme på stuegulvet hos besteforeldrene hvor bestefaren akkompagnerte.

Da hun ble eldre flyttet hun til USA for å studere klassisk sang, men hoppet av for å jobbe frilans som musiker.

THE HIT:  Fredag er det premiere på det nye NRK-programmet «The Hit», hvor kjente musikere skal velge låter fra ukjente låtskrivere. Atle Pettersen og D' Sound er de første ut.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
THE HIT: Fredag er det premiere på det nye NRK-programmet «The Hit», hvor kjente musikere skal velge låter fra ukjente låtskrivere. Atle Pettersen og D' Sound er de første ut. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Med base i Tromsø turnerte jeg i mange år fra Trondheim i sør til Svalbard i nord, og fikk gleden av utrolig mange flotte musikkopplevelser. Jeg har blant annet jobbet med noen av de fineste jazz-musikerne i landet, vært med på mange innspillinger, satt opp egne produksjoner og gitt ut plate med eget materiale, skriver Spitznogle.

Musikken var hennes yrke fram til hun var ferdig utdannet psykolog da hun var rundt 30 år.

- Jeg tok et vanskelig valg og ga opp musikken som heltidsvirke. Jeg følte det ble vanskelig å kombinere den med barn og familieliv, skriver hun.

- Bra respons I dag anser hun seg som en «pensjonert musiker», men har musikken som hobby. Hun meldte seg på «The Hit» for moroskyld og ble litt paff da låten kom igjennom nåløyet.

Fortsatt skriver hun musikk.

- Når jeg komponerer skriver jeg som oftest musikk for gitar og sang, og det innenfor roots/americana-sjangeren. Jeg har faktisk fått veldig bra respons fra amerikanske musikknettsteder, og tenker at musikken min kanskje passer litt bedre der borte i mitt «andre hjemland».