Den vaskekte indianerens tårer ga hele USA dårlig samvittighet

Men «Iron Eyes Cody» lurte alle.

(Dagbladet): I 1971 lanserte miljøvernorganisasjonen Keep America Beautiful en kampanje som senere har blitt kåret til én av de hundre beste reklamene fra det tjuende århundret.

I kampanjen kalt «Den gråtende indianeren», møter vi indianeren «Iron Eyes Cody» som padler nedover en elv fylt med søppel, omgitt av smog og forurensing. Videoen avslutter med at en enslig tåre renner ned indianerens kinn, som helt tydelig er knust over skaden vi mennesker påfører naturen (se kampanjen øverst i saken).

Rundlurte Hollywood Kampanjen fikk enorm oppmerksomhet, og skal ifølge reklametilsynet ha vært med på å redusere forsøpling med 88 prosent i enkelte stater. «Iron Eyes Cody», som hevdet å ha blitt født som «Little Eagle» av Cherokee- og Cree-foreldre, fikk raskt også stempelet som indianernes frontfigur i USA.

I tillegg til å figurere i over to hundre TV-programmer og filmer, fikk han også sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame og fungerte samtidig som ekspert da de store filmselskapene trengte hjelp med å perfeksjonere indianerrekvisitter. På Joni Mitchells album «Chalk Mark in a Rainstorm» fra 1988, kan man også høre «Iron Eyes Cody» messende på indianerviser ved flere anledninger.

Det svært få imidlertid er klar over, er at «Iron Eyes Cody» var en vaskekte juksemaker. Han var nemlig hundre prosent italiensk, ifølge nettstedet Priceonomics.

- Han bare dro For mens amerikanere flest trykket indianeren til sitt bryst, var det flere skuespillere med indianerbakgrunn som etter hvert begynte å stusse over «Iron Eyes Cody»s slektshistorie.

Dette vekket nysgjerrigheten til en journalist i avisa The New Orleans Times-Picayune, som i 1996 dro til Gueydan i Louisiana, småbyen «Iron Eyes Cody» hevdet å ha vokst opp. Der møtte journalisten mannens halvsøster, som hadde en litt annen familiehistorie å komme med.

«Iron Eyes Cody» kom slettes ikke til verden som «Little Eagle», men Espera DeCorti, og var barn av Francesca Salpietra og Antonio DeCorti, begge immigranter fra Sicilia.

I 1909, da «Cody» var fem år, flyttet han med faren og to brødre til Texas. Det var her, i westernfilmens hjemby, at Espera fikk fascinasjonen for indianerkulturen. Ti år senere hadde han sin første rolle som indianerbarn i stumfilmen «Back to God?s Country», og «Iron Eyes Cody» så seg aldri tilbake.

Selv skjønte familien tilbake i Gueydan lite.

- Han bare dro. Det neste vi fikk høre var at han hadde blitt indianer, forklarte søsteren Mae Abshire Duhon til The New Orleans Times-Picayune. 

Nektet å innrømme løgnen Selv om hans italienske familie sto fram, nektet «Iron Eyes Cody» å innrømme at han hadde løyet om sin indianerbakgrunn.

Helt fram til sin død i 1999 gikk han rundt med flettet parykk, indianersmykker- og klær, og holdt forelesninger for indianere om deres kultur og tradisjoner. Han giftet seg også med en indianer, og adopterte to barn med indianerbakgrunn.

- I nesten hele mitt liv har målet mitt vært å hjelpe de som har det vanskeligere enn meg. Mitt fremste gjøremål har vært å gi, ved hjelp fra «Den store ånd», verdighet til mitt folk gjennom ydmykhet og kjærlighet til mitt land. Hvis jeg har lyktes med dette, har jeg gjort alt jeg trenger å gjøre, sa «Iron Eyes Cody» før han gikk bort.

• Se miljøvernkampanjen øverst i saken.

USAS INDIANERFAVORITT: «Iron Eyes Cody» var svært stolt av sin indianerbakgrunn, og brukte store deler av livet på å fremme indianeres rettigheter. Eneste haken var at han ikke var indianer. Her er han avbildet med western-skuespilleren Roy Rogers. Foto: NTB Scanpix
USAS INDIANERFAVORITT: «Iron Eyes Cody» var svært stolt av sin indianerbakgrunn, og brukte store deler av livet på å fremme indianeres rettigheter. Eneste haken var at han ikke var indianer. Her er han avbildet med western-skuespilleren Roy Rogers. Foto: NTB Scanpix Vis mer