DEBATT

Debatt: Vegetarianisme

Den vegetariske trenden kan føre til den største omstillingen samfunnet vårt har stått overfor

Denne trenden kan plutselig halvere en av våre største næringer og endre samfunnet på en grunnleggende måte. Det samme kan neppe sies om tacobølgen.

Vokser hurtig: Mye tilsier at den vegetariske trenden kommer raskere enn andre mattrender, skriver kronikkforfatteren. Foto: Alf Berg
Vokser hurtig: Mye tilsier at den vegetariske trenden kommer raskere enn andre mattrender, skriver kronikkforfatteren. Foto: Alf Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg reiser for tiden gjennom Acre, et sted med stor kvegdrift nordvest i Brasil. De økologiske endringene i Amazonas kan gjøre hvem som helst bekymret, men de har en bærekraftig bieffekt: Brasilianeres forkjærlighet for kjøtt har skapt en subkultur av vegetarianere og veganere i hovedstaden Brasília.

På ett gatehjørne får du vegansk pizza, på det neste juksekjøtt som smaker kylling. Veganere i Brasília er stolte av trenden. Mange mener motkulturen er et særtilfelle.

Men litt anvendt nysgjerrighet forteller at Brasil ikke er så spesielt likevel. Skiftet mot vegetarianisme skjer nå, det skjer over hele verden og det skjer raskt.

«Benchmark»-tallene er allerede høye i Europas foregangsland. Italia har rundt ti prosent vegetarianere. Tyskland, Østerrike og Storbritannia omtrent ni prosent.

I sommer opplyste The Telegraph at Storbritannia har hatt en økning i veganisme på 360 prosent det siste tiåret, og veksten er eksponentiell. Undersøkelsen er utført av Ipsos MORI og 10 000 mennesker ble spurt. Det er med andre ord overveiende sannsynlig at Storbritannia får en mangedobling av veganere i løpet av neste tiår. Vår interesse for veganisme øker i samme grad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer