Ukas bokanmeldelser!
«Jeg tror at bilen i våre dager er et temmelig nøyaktig motstykke til de store, gotiske katedraler: nærmere bestemt en hel epokes skaperverk, begeistret unnfanget av ukjente kunstnere, og konsumert som forestilling, om ikke som bruksgjenstand, av et helt folk som med bilen tilegner seg en fullkomment magisk gjenstand.»
Biler overalt
Den siste formuleringen er forfatteren Britt Karin Larsen være enig i. Hun er kjent både som finstemt lyriker og som forfatter av sterke romaner om taterslekter, men nå har hun skrevet noe helt annet: En selvbekjennende bok om hvordan hun tok sertifikat og dermed fikk åpnet en helt ny verden. Som det heter i en kapittel-overskrift: «Nød lærer bilende kvinne å komme seg videre.»
Som litterært og kunstnerisk fenomen har bilen satt dype spor. Blues- og rock-musikken har behandlet bilen som frihetssymbol helt siden 1950-tallet. Her hjemme sang Alf Prøysen «Humpetitten» og Vidar Sandbeck «Bildilla» som akkompagnement til Norges stadig voksende bilpark. Bilen ble gjenstand for filmer, fra James Dean-dramaet «Rotløs ungdom» til Jaques Tatis satire «Trafikk», fra den omstridte undergangsvisjonen «Crash» til «Sønner av Norge kjøper bil».
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger