<p>SKAPER DEBATT: Kunstner Marina Abramovic har måtte beklage sine uttalelser om urbefolkningen i Australia.Foto: NTB Scanpix
</p>

SKAPER DEBATT: Kunstner Marina Abramovic har måtte beklage sine uttalelser om urbefolkningen i Australia.Foto: NTB Scanpix

Vis mer

Den verdenskjente kunstneren om urbefolkningen i Australia: - Ser ut som dinosaurer

Har beklaget uttalelsene på Facebook. 

(Dagbladet): Performancekunstner Marina Abramovic er verdenskjent for sine spesielle kunstprosjekter. I Norge har hun blant annet samarbeidet med Christian Ringnes om et skrik-stunt ved skulpturparken på Ekeberg i Oslo.

Hennes siste kunstprosjekt har imidlertid ført til høylytte protester i Australia.

Nylig ble det kjent at kunstneren skal skrive sine memoarer, og i et tidlig utkast av selvbiografien «Walk Through Walls: A Memoir» skal Marina Abramovic har skrevet flere sekvenser om sitt møte med urbefolkningen i Australia på 70-tallet, skriver The Sydney Morning Herald.

- De ser ut som dinosaurer. De er virkelig annerledes og merkelige, og de burde bli behandlet som levende skatter. Likevel blir de ikke det, står det i utdraget som nå deles av rasende brukere i sosiale medier.

Utdraget fortsetter med at et første møte med aboriginerne kan oppleves som krevende.

- For vestlige øyne ser de forferdelige ut. Ansiktene deres er ulike alle andre ansikter i verden. De har store overkropper og bein som ser ut som stokker.

Postet av kunstkritiker

Utdragene blir nå heftig delt i sosiale medier. Det ble først postet på Instagram av den New York-baserte kunstkritikeren Rachel Wetzler som skal ha kalt sekvensen for «trolling»

Wetzler la ut innlegget åpent, før hun deretter lukket sin instagram-konto for publikum. Hun har siden ikke villet svare på om boksidene er ekte eller ikke.

Beklager

Kunstneren har selv nå gått ut med en offentlig beklagelse på Facebook. Der skriver Marina Abramovic at det mye delte innlegget ikke representerer hennes nåværende syn på aboriginerne.

- Beskrivelsen fra et tidlig, ukorrigert utkast til min kommende bok er hentet fra mine dagbøker og viser mine første reaksjoner på dette folket da jeg møtte dem for første gang i 1979, skriver hun og slår fast at hun nå har stor respekt for den australske urbefolkningen.

Utdraget skal, ifølge direktør for Marina Abramovic Institute Giuliano Argenziano, ikke tas med Abramovics kommende selvbiografi som skal publiseres av Penguin Random House.