KOMMENTARER

Den verste diktatoren du aldri har hørt om

En gang i tiden var Muammar al-Gadaffi presidenten i Gambia sitt største forbilde. Nå frykter også han en mulig revolusjon startet via sosiale medier.

TRIPOLI: Under et Afrikanske Union-toppmøte i 1999. Gambias Yahya Jammeh i blå kaftan - den avdøde og avsatte tidligere presidenten i Libya, Muammar al-Gadaffi i oransj. Foto: Georges Merillon/Getty Images
TRIPOLI: Under et Afrikanske Union-toppmøte i 1999. Gambias Yahya Jammeh i blå kaftan - den avdøde og avsatte tidligere presidenten i Libya, Muammar al-Gadaffi i oransj. Foto: Georges Merillon/Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Sol, sand og sharia», skrev The Economist om Gambia, etter at diktatoren Yahya Jammeh erklærte det lille landet på Afrikas vestkyst, kjent som «den smilende kysten» som en islamsk stat tidligere i år. Mye tyder på at overgangen fra sekulær til islamsk stat er en strategi Jammeh bruker for å motta mer bistand fra den muslimske verden, spesielt Saudi-Arabia.

I fjor så blant annet USA seg lei etter flere tiår med brutte løfter, grov korrupsjon og grove menneskerettighetsbrudd, og kuttet dermed i den bilaterale bistanden til Gambia. Hvem skal nå finansiere den dekadente livsstilen til presidenten, mens han lar befolkningen leve videre i fattigdom?

Mye tyder på at det er noe vi slipper å finne ut av, til tross for at Jammeh ifølge ham selv skal styre landet i «en milliard år». For opprøret har spredt seg, både på sosiale medier og på gateplan i landet som har blitt styrt (ned i grøfta) med jernhånd siden Jammeh kom til makten gjennom et statskupp i 1994.

«Befolkningen lever i en tilstand av frykt. Rettferdighet eller ansvarlighet fra regjeringen i møte med menneskerettighetsbrudd er fullstendig utenfor rekkevidde», skrev Human Rights Watch i fjor i sin rapport om Gambia, «State of Fear: Arbitrary Arrests, Torture and Killings». Journalister, opposisjonelle og kritikere av regimet har lenge vært kneblet til taushet, med visshet om at å kritisere presidenten kan få deg, familiemedlemmer eller partikolleger fengslet, kidnappet, torturert og drept.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer