Den verste torturmusikken

Yoko Ono, Eminem, Metallica: Disse artistene skal få fanger i amerikansk varetekt til å snakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Amerikanske styrkers bruk av «lett» tortur har fått mye oppmerksomhet de siste ukene, ikke minst etter at Human Rights Watch rett før jul publiserte sin rapport som ga nye detaljer om elendig fangebehandling.

Flere oppga at de måtte sitte i totalt mørklagte rom i ukesvis. Mange fikk ikke mat. Andre forteller at de ble lenket fast på en måte som gjorde det umulig å legge seg ned eller sove. Og: Musikk ble spilt over høyttaleranlegget - høyt og lenge.

- Det var høy musikk - Eminems «Slim Shady» og Dr. Dre i 20 dager. Så endret de lyden til fryktelig spøkelseslatter og Halloween-lyder, sier den tidligere Guantanamo-fangen Benyam Mohammad via sin advokat til Human Rights Watch.

- Absurd og trist

Dette er ikke første gang opplysninger om bruk av musikk som torturmiddel kommer opp.

I 2003 publiserte for eksempel Newsweek en artikkel om at militære avhørere i Bagdad brukte heavy metal og barnesanger for å bryte ned fangene. Den psykiske mishandlingen ble beskrevet som «soft torture» - en torturform som ikke etterlater fysiske merker, men som kan føre til ubotelige psykiske skader.

- Hvis du spiller dette i 24 timer begynner hjernen og kroppsfunksjonene å skli ut, tankerekkene sinkes, og viljestyrken svekkes. Det er da vi kommer inn og snakker med dem, forklarte sersjant Mark Hadsell til Newsweek.

Låter av Metallica har blitt oppgitt å være blant de mest brukte. Vokalist James Hetfield oppga i en nettprat med Dagens Nyheter at det var «absurd og trist» at bandets musikk ble brukt til å få fanger til å knekke i avhør.

TORTURMUSIKK:  Christina Aguilera og Metallica brukes mot fangene. Foto: SCANPIX
TORTURMUSIKK: Christina Aguilera og Metallica brukes mot fangene. Foto: SCANPIX Vis mer

På radioprogrammet Fresh Air tillot Hetfield seg likevel å spøke litt med saken.

- Vi har straffet foreldrene, konene og våre kjære med denne musikken i alle år. Hvorfor skulle irakerne slippe unna?

The Disco

I juni i år publiserte Time en artikkel basert på en 84 siders rapport om fange nummer 63 på Guantanamo.

Fange nummer 63 heter egentlig Mohammed al Qahtani. Han var en nær medarbeider til Osama bin Laden, og amerikanerne tror han forsøkte å komme seg inn i landet i august 2001 i et forsøk på å delta i angrepene 11. september.

I avhørene av al Qahtani er det Christina Aguilera som blir rapportert brukt for å holde fangen våken. Selv ikke da han falt om og måtte ha legehjelp på grunn av utmattelse, ble musikken stoppet.

Ifølge The Nation har også artister som Britney Spears, Limp Bizkit, Rage Against the Machine og Bruce Springsteen («Born in the USA») blitt spilt på et umenneskelig volum - i opp til 14 timer i strekk.

I Mosul ble advokaten Haitham Saeed al-Mallah pågrepet og kjørt til en fangeleir i fjor, ifølge The Guardian.

Han forteller at amerikanernes mishandling var omfattende og systematisk - og at de faktisk kalte avhørsrommet sitt «The Disco».

«Interro-tunes»

Det er lett å smile litt av tanken på å bruke musikk som tortur. The Chicago Tribune inviterte for eksempel sine lesere til å sende inn sine forslag til gode «interro-tunes» (Captain and Tennilles «Muskrat Love») vant.

The New Yorker forteller leserne sine at «fangenes verste øyeblikk er når de om og om igjen må høre på opptak med kakafonisk støy. Ett av de mest stressøkende opptakene er av barn som gråter hysterisk. Ett annet er et Yoko Ono-album».

Amnesty International minner om at saken er alvorlig.

- Dette er et tema som bekymrer oss. Å nekte en fange søvn over lengre tid kan bli ansett som tortur, har en talskvinne for organisasjonen uttalt til BBC.

Militære talsmenn ved Guantanamo-basen fastholder imidlertid overfor The New Yorker at fangenes anklager er usanne. Under en razzia i Manchester i 2000 fant etterforskere en Al Qaida-treningsbok som senere ble kalt «The Manchester Manual», ifølge oberst Mike Bumgarner.

I boka blir islamistene rådet til å klage over elendig behandling i fengsel, og å påstå at de ble utsatt for tortur.

- De er trent opp til å komme med falske anklager. Det handler om PR, sier Bumgarner til The New Yorker.

Les også:

•  Sultestreik i Guantanamo

•  Forbyr tortur

•  Nederlag for Bush

PROTESTERER MOT ELENDIG BEHANDLING: 84 fanger ved Guantanamo sultestreiker i protest mot dårlig behandling, opplyste amerikanske styresmakter i helgen.
BRUKT SOM TORTUR: Yoko Ono.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer