Den verste torturmusikken

Yoko Ono, Eminem, Metallica: Disse artistene skal få fanger i amerikansk varetekt til å snakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Amerikanske styrkers bruk av «lett» tortur har fått mye oppmerksomhet de siste ukene, ikke minst etter at Human Rights Watch rett før jul publiserte sin rapport som ga nye detaljer om elendig fangebehandling.

Flere oppga at de måtte sitte i totalt mørklagte rom i ukesvis. Mange fikk ikke mat. Andre forteller at de ble lenket fast på en måte som gjorde det umulig å legge seg ned eller sove. Og: Musikk ble spilt over høyttaleranlegget - høyt og lenge.

- Det var høy musikk - Eminems «Slim Shady» og Dr. Dre i 20 dager. Så endret de lyden til fryktelig spøkelseslatter og Halloween-lyder, sier den tidligere Guantanamo-fangen Benyam Mohammad via sin advokat til Human Rights Watch.

- Absurd og trist

Dette er ikke første gang opplysninger om bruk av musikk som torturmiddel kommer opp.

I 2003 publiserte for eksempel Newsweek en artikkel om at militære avhørere i Bagdad brukte heavy metal og barnesanger for å bryte ned fangene. Den psykiske mishandlingen ble beskrevet som «soft torture» - en torturform som ikke etterlater fysiske merker, men som kan føre til ubotelige psykiske skader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer