Den vide viften

«Mesteraften» er en overbevisende utstilling over hva ballett er og kan være.

STORT SPENN: Nasjonalballettens «Mesteraften» har både slående oversiktsbilder og tette, intime duetter. Bildet er fra Glen Tetleys voldsomme «Vårofferet», som avslutter kvelden. Foto: Erik Berg / Den Norske Opera og Ballett.
STORT SPENN: Nasjonalballettens «Mesteraften» har både slående oversiktsbilder og tette, intime duetter. Bildet er fra Glen Tetleys voldsomme «Vårofferet», som avslutter kvelden. Foto: Erik Berg / Den Norske Opera og Ballett. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BALLETT: Først zoomer vi utover. Så helt, helt inntil. Så ut igjen, eller i alle fall halvveis. Nasjonalballettens «Mesteraften» av året vitner om noe nær spaltet personlighet, så forskjellige er uttrykkene og tematikken i de tre ballettene som utgjør forestillingen. Men det er ikke mange som takler sin schizofreni like elegant, eller veksler så smidig fra ham til ham, fra innerst til ytterst.

Kaleidoskop Det begynner i det klassiske, og klassisk harmoniske, i George Balanchines livlige «Symfoni i C», som bringer hele kompaniet ut på hovedscenen i et skiftende kaleidoskop av hvitkledde dansere. Dette er den klassiske balletten frigjort fra det narrative, men fremdeles stilisert, emosjonelt ukomplisert, danset av salig smilende dansere som utfordrer tyngdekraften såvel som kroppens begrensninger uten at det ser ut som om det koster dem noe. Den dvelende andre satsen av Georges Bizets symfoni er den mest intense og dvelende og interessante, musikalsk og koreografisk, men det er også her de dyktige dansernes bevegelser ikke er fullt så jevne og glidende som de kunne vært. I den raskere tredje satsen bringer solistene Yolanda Correa og Gakuro Matsui en fin kvikkhet til solistrollene sine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer