TWITTER: Nye meldinger fra og om situasjonen i Mumbai legges ut på mikrobloggingstjenesten Twitter mange ganger i minuttet.
TWITTER: Nye meldinger fra og om situasjonen i Mumbai legges ut på mikrobloggingstjenesten Twitter mange ganger i minuttet.Vis mer

Den viktigste dekningen av Mumbai? Den lager du.

Sosiale medier bråmodnes.

Dramatikken rundt terrorangrepene i Mumbai viser til fulle hvilken voldsom gjennomslagskraft nettet har fått  i «den globale landsbyen,» som Marshall McLuhan beskrev så visjonært for mer enn 40 år siden.

En hel verden følger dramaet i India, og nettet formelig flommer over av informasjon. En overvekt av denne informasjonen kommer fra nettbrukerne selv, i kanaler og på medieplattformer som ikke fantes for bare noen få år siden.

Twitrer hvert sekund

Vi kunne ane tendenser til noe av det samme under terrorangrepene i 2001, men det er først med fremveksten av en skikkelig verktøykasse for brukerkskapt innhold og deling av dette innholdet, at det har tatt virkelig i av. Vi så det under presidentvalget i USA nylig, og vi ser det nå: Førstehånds rapporter, kommentarer, spørsmål og genuine nyheter direkte fra felten fyller nettet via blogger, nettsamfunn og sosiale medier.

Dermed utfylles og utfordres virkelighetsbeskrivelsen til de store nettavisene og de tradisjonelle mediene, i en grad verden aldri før har sett.

Delingskukturen og det brukerskapte innholdet bidrar langt på vei til å underminere det gamle informasjonshierarkiet. I dag har du som nettbruker i de fleste tilfeller tilgang til nøyaktig den samme informasjonen som oss i media - og du har den lenge før vi rekker å videreformidde og bearbeide den. Det har dramatiske følger for hvordan vi opplever hendelsene, mens de finner sted. For bare å nevne noen eksempler:

Bloggere på stedet, som de bak Metblogs, legger ut nye meldinger hele tida. En av de siste: Mumbai trenger blodgivere.

På mikroblogginstjenesten Twitter gir søkeord som Mumbai, Bombay, #Mumbai og @BreakingNews store mengder kontinuerlig oppdatert informasjon, med nye meldinger så og si hvert sekund. Sist jeg var inne og sjekket Mumbai-feeden, var det kommet 556 nye meldinger siden jeg var innom noen minutter tidligere.

Som NRKbeta påpeker, er informasjonsstrømmen så stor, og kvaliteten på en del av informasjonen som legges ut så høy, at enkelte frykter at terroristene kan bruke nettet til plukke opp strategisk informasjon om hva politiet og militæret foretar seg,

På Flickr, fotodelingstjenesten de fleste forbinder med feriebilder og amatørfotokunst, legger brukere som Vinu fortløpende ut sterke bilder fra et Mumbai under angrep, som blant andre Wired forteller om.

Wikipedia
var før oss
Samtidig bruker en rekke medier, deriblant Dagbladet.no, de samme kanalene til å oppnå kontakt med nordmenn som kan gi førstehånds rapporter fra dramaet.

Et kart over angrepene er satt opp med Google Maps, og oppdateres kontinuerlig. Du ser det i mange av våre artikler m saken.

Det gikk heller ikke lang tid etter de første meldingene om terrorangrepene var ute, før en Wikipedia-artikkel var på plass. Den første versjonen av leksikonartikkelen ble publisert i går kveld klokka 18.20, med bare et par linjer tekst. Dagbladet.no publiserte sin første sak om terrorangrepene klokka 19.25.

Liveblogger
Liveblogging forbindes gjerne med dekning av sportsarrangementer og produktpresentasjoner fra teknologiindustrien. Men fra oppslagsplass på forsida av VG Nett kan man nå i ettermiddag klikke seg inne på en liveblogg der VGs journalister følger dramaet direkte. Livedekningen styres fra Oslo, men både avisas frilanser i Mumbai og leserne bidrar med kommentarer og innspill.

Leserne bidrar blant annet med ting de plukker opp på Twitter og i blogger. Slik får avisa og leserne tilgang på informasjon — ofte ubekreftet — som ennå ikke er kommet inn via nyhetsbyråer og andre etablerte kanaler. Her får man en mer eller mindre ufiltrert strøm av informasjon, i form av en slags samtale mellom nettavis og lesere.

Hvor stor informasjonsverdien er til enhver tid, kan nok diskuteres. De presseetiske og faglige utfordringene er betydelige. Med en så kaotisk situasjon som den i Mumbai, har nok mange et behov for mest mulig etterrettelig, kvalitetssikret og filtrert informasjon. VGs liveblogg er riktig nok redigert, men gir likevel et svært fragmentert bilde av hendelsene.

FLICKR: Brukere av fotodelingstjenesten Flickr, som Vinu, legger ut ferske bilder fra Mumbai. Faksimile: FLICKR
FLICKR: Brukere av fotodelingstjenesten Flickr, som Vinu, legger ut ferske bilder fra Mumbai. Faksimile: FLICKR Vis mer

Som kollega Astrid Meland blogger, er dialogen med leserne det viktigste. Som journalitisk eksperiment og forsøk på å åpne den journalistiske prosessen ut mot leserne og kildene, er dette uhyre interessant. VG brukte med hell samme metode fra valgnatta i USA nylig, og vi kommer garantert til å se mer av dette i norske medier framover.

En ting er sikkert: Journalistikken blir aldri den samme, gamle igjen.

Oppdatert: Vi har problemer med Dagbladet.nos kommentarsystem, slik at de første leserkommentarene falt ut. Vi beklager dette. Det er selvsagt ikke gjort forsøk å¨å slette kritiske kommentarer, slik enkelte nå hevder i kommentarer under.

LIVEBLOGGER: På VG Nett liveblogger journalister om hendelsene i Mumbai, i dialog med leserne.
LIVEBLOGGER: På VG Nett liveblogger journalister om hendelsene i Mumbai, i dialog med leserne. Vis mer