KOMMENTARER

Klimaendringene truer norsk matsikkerhet:

Den viktigste mangelvaren
i vår tid er langsiktighet

Import er ikke nok, vi trenger en langtidsplan for norsk matproduksjon.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nå flommer regnet, snøen daler og tørken i sommer er glemt. Hvem gidder da bry seg om framtidas matforsyning? Vi ser heller bort, skriver John O. Egeland.

Høsten 2017 holdt vi på å drukne i regn. Sommeren 2018 var en av de varmeste og tørreste som er registrert. I Sør-Norge skinte sola uavlatelig og uten nåde. Bondens aker og eng tørket ut, det ble mangel på fôr til buskapen og matproduksjonen falt. Selv i de mest urbane avkrokene i hovedstaden kunne man spore en viss bekymring for framtida. Er ikke rikelige forsyninger av mat, vann og billig strøm like selvfølgelig som velferdsstaten?

Den viktigste mangelvaren i vår tid er langsiktighet. I kvartalskapitalismens og de evige meningsmålingers tidsalder er ingen aksjonær eller politiker bedre enn siste notering. Det skaper en permanent og kollektiv nervøsitet der synet på risiko og avkastning får en begrenset horisont. Paradokset er at så mange av de store utfordringene bare har løsninger som er komplekse, tidkrevende og vil medføre endringer i vår livsstil og vårt forbruk. Klimakrisen, matvareforsyningen, forurensning, økonomisk fordeling, globalt samarbeid og migrasjon er eksempler på dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer