Den virkelige Eminem

Eminems «The Marshall Mathers Lp» er det raskest selgende rappalbumet i amerikansk platehistorie. Men at Eminem kurerer norske radioers rappallergi og skaffer seg en av sommerens store hits her hjemme er mer bemerkelsesverdig.

I en radiosituasjon som av fortvilte sjeler omtales som et formateringshelvete , er det verdt å merke seg at en så pass kantete, karakteristisk og kompromissløs artist som Eminem klatrer hele veien til en sjetteplass på hit40. Det hele skjer mot de fleste naturlover. Rapp er fortsatt ren nisjemusikk på de fleste norske radioer, på tross av hipphoppens posisjon som den mest populære og mest identitetsskapende ungdomsmusikken kloden over. Men med Eminem er rappfrelsen nær for eterens musikkbestyrere. «The Real Slim Shady» spilles på Petre, Radio Oslo, Energy, Voice og ikke minst på den kjente hipphopp-kanalen Radio 1. En sjekk viser at til og med NRK P1 spilte Eminems nasale hymne fire ganger sist uke, riktignok da på tidspunkter som klokka 01.40 og 03.45, men likevel.

Totalt ble soga om den virkelige Slim Shady snurret 316 ganger forrige uke, og dermed må voksenpophelter som Whitney, George og Carlos vike.

Men like mye som Eminem er en utradisjonell radioartist, er plasseringen på hit40 et utslag av at Detroit-rapperen er i ferd med å bli en av 2000s største artister. Mens «The Slim Shady Lp» (1999) ikke solgte mer enn 7000 her til lands, har oppfølgeren Marshall Mathers triplet det tallet i løpet av fire uker. I USA solgte plata 1,76 millioner eksemplarer den første uka den var i salg. Etter en snau måned er plata å finne i 3,5 millioner amerikanske hjem, og Britney Spears kan bare se langt etter førsteplassen på Billboard. Og mens «The Marshall Mathers Lp» levner liten tvil om at Eminem er en av sin generasjons store artister, er han også en artist i Sex Pistols/Marilyn Manson-tradisjonen, en artist som tar sin rolle som en vulgærkulturell svindler på alvor. Etter at de første 1,76 millioner platene fant sin vei ut av butikkene sto følgende å lese på Eminems hjemmeside: He wants to thank all of you for subjecting yourselves to his bullshit .

WHITE TRASH: Eminem har bragt det amerikanske white trash-segmentet inn i rappen.