Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Winchester Mystery House:

Den virkelige historien bak USAs mest mystiske herskapshus

Trapper leder ingen steder, og dører fører rett inn i vegger. Ifølge legenden ble det enorme herskapshuset bygget for å lage rom til spøkelser.

TRAILER: Skrekkfilmen «Winchester» har Norgespremiere 23. februar 2018. Video: SF Norge Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I skrekkfilmen «Winchester» spiller Helen Mirren en sørgende enke som konstant bygger på sitt enorme syvetasjes herskapshus, tilsynelatende uten mål og mening. Huset inneholder trapper som leder ingensteds, uttallige merkelige passasjer, og skjulte rom, hvor hun sperrer spøkelser inne.

Den svært spesielle bygningen finnes faktisk i virkeligheten, i San Jose i California, og filmen er bygget på historien om Sarah Winchester, som levde der.

Ektemannen William Wirt Winchester var sønn av grunnleggeren av våpenleverandøren Winchester Repeating Arms, og han etterlot henne en stor pengesum etter sin død i 1881. I tillegg fikk hun også aksjemajoriteten i våpenselskapet.

Formuen brukte hun blant annet på å bygge det enorme herskapshuset.

Bygger rom til spøkelser

SPØKELSESHUS: Helen Mirren spiller rollen som Sarah Winchester, og Jason Clarke spiller Dr. Eric Price i filmen. FOTO: Filmweb
SPØKELSESHUS: Helen Mirren spiller rollen som Sarah Winchester, og Jason Clarke spiller Dr. Eric Price i filmen. FOTO: Filmweb Vis mer

Ifølge Vulture så bygningen ganske annerledes ut da Sarah Winchester kjøpte den i 1886. Den gangen var det et toetasjers gårdshus med åtte rom. Men med en gang hun satte i gang bygningsarbeidet, skal det ifølge legenden ha fortsatt kontinuerlig døgnet rundt, 365 dager i året, de neste 38 årene.

Arbeidet skal kun ha blitt avbrutt av et jordskjelv i 1906.

I filmen, som har norsk premiere 23. februar, er Sarah Winchester sikker på at hun er hjemsøkt av alle som er drept av riflene fra firmaet hennes. Derfor bygger hun rom til spøkelsene, for å roe dem ned og for å villede dem. Ifølge hjemmesiden til Winchester Mystery House, som i dag arrangerer omvisninger i huset, hadde Sarah Winchester denne overbevisningen også i virkeligheten.

- Oppspinn

Ifølge Nicole Calande, guide ved Winchester Mystery House, skal Winchester ha holdt nattlige seanser i et tårn i huset, og levert nye byggeplaner morgenene etter.

- Uansett hvor disse byggeplanene kom fra, kom de om natten, sa Nicole Calande til Vanityfair.

Men ifølge Mary Jo Ignoffo, som har skrevet biografien «Captive of the Labyrinth: Sarah L. Winchester, Heiress to the Rifle Fortune», er historiene rundt Sarah Winchester bare oppspinn, skriver The New York Times.

Hun forklarer at trappene som ikke leder noe sted er et resultat av en skade etter jordskjelvet i 1906, som ikke ble reparert. Ignoffo forteller også at alle rommene ble bygget med bakgrunn i Winchesters interesse for interiør og design, og ikke fordi hun trodde på spøkelser. Hun tilbakeviser også at enken hadde skyldfølelse på grunn av riflene.

- Det finnes ingen bevis for det, sier Ignoffo til New York Times, og uttaler også at det ikke stemmer at byggingen pågikk døgnet rundt.

Dør ut til fritt fall

Herskapshuset i San Jose er uansett av det spesielle slaget. Det har hele 161 rom, 40 bad, to ballsaler, to kjellere, 47 peiser, men bare 17 piper.

Bygningen har også dører som leder rett inn i en vegg, og bak en av dørene finnes det kun to etasjer med fritt fall. Et takvindu er bygget inn i gulvet, små dører leder inn til enorme rom og store dører leder inn til små skap, og rom er plassert inni rom, skriver The Independent.

Da Winchester døde i 1922, overlot hun interiøret i huset til niesen sin, men ifølge The Independent skal selve bygget ikke ha vært nevnt i testamentet. Det ble vurdert som verdiløst på grunn av den bisarre arkitekturen og ble raskt auksjonert bort. Fem måneder senere var det blitt en turistattraksjon. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!