KOMMENTARER

Den virkelige oljekrisa

Det bolivarianske fyrtårnet har sluknet for godt. Venezuela er på felgen og lever med uholdbare politiske spenninger, skriver Einar Hagvaag.

SAMMENSTØT: Ei kvinne med et klede over overkroppen hvor det står skrevet «Det finnes ikke mat» møtte opprørspolitiets rekker under demonstrasjonene mot president Nicolas Maduro onsdag i hovedstaden Caracas. Demonstrantene krever folkeavstemning om å avsette presidenten. Foto: AFP / Scanpix / FEDERICO PARRA
SAMMENSTØT: Ei kvinne med et klede over overkroppen hvor det står skrevet «Det finnes ikke mat» møtte opprørspolitiets rekker under demonstrasjonene mot president Nicolas Maduro onsdag i hovedstaden Caracas. Demonstrantene krever folkeavstemning om å avsette presidenten. Foto: AFP / Scanpix / FEDERICO PARRA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Venezuela nærmer seg sammenbruddet eller bristepunktet; landet er i økonomisk, sosial og politisk krise av nesten ufattelig omfang. Det bolivarianske regimet, som ble skapt av avdøde president Hugo Chávez mens han ledet landet fra 1999 til 2013, har åpenbart kommet til veis ende under hans utpekte arvtaker, Nicolás Maduro. Det er neste ikke til å tro, men landet med verdens største oljereserver er nå rammet av bensin-mangel.

Av mangel på nok kapasitet ved landets egne olje-raffinerier, må landet kjøpe en stor del av drivstoffet i utlandet. Det er det ikke lenger penger til å betale. I februar var president Maduro nødt til, for første gang på tjue år, å øke prisen på bensin. Den økte med 6 085 prosent. Men den er fremdeles verdens billigste.

Hugo Chávez og hans bolivarianske drøm kunne leve høyt på den daværende høye oljeprisen, men Maduro trenger omtrent tre ganger så høy pris som nå for å få det til å gå rundt. Den store feilen til Chávez, men også tidligere presidenter, var å ikke skaffe landet flere økonomiske bein å stå på mens de hadde økonomiske og politiske muligheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer