Den vitenskapelige komedie

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: På mange måter er det høyst overraskende at tysk-østerrikske Daniel Kehlmanns (f. 1975) roman «Oppmålingen av verden» både er blitt en historisk bestselger i Tyskland og blitt oversatt til en imponerende rekke språk. Boka utmerker seg ikke ved å være spesielt spennende. Det helt store fortellerdrivet har den heller knapt. Noen kjærlighetshistorie er den slett ikke – snarere en historie om to herrer som enten ikke bryr seg med, eller ikke klarer, å elske sine medmennesker (den eneste Carl Friedrich Gauss later til å elske, er sin mor). Attpåtil handler den først og fremst om tysk vitenskapshistorie. «Konseptuell slapstickroman», kalte Morgenbladet boka. Det klinger knapt av bestselger.

Alt dette betyr imidlertid ikke at «Oppmålingen av verden» er ei bok jeg ikke vil anbefale. Tvert imot er den blitt en uhøytidelig og ofte morsom roman som bringer ånds- og vitenskapshistoriens ruvende helteskikkelser ettertrykkelig ned på bakkeplan.

To typer

Romanen starter med at to av det seine 1700-tallets fremste vitenskapelige – og historisk reelle – signaturer møtes på en naturforskerkongress i Berlin: Matematikeren og astronomen Carl Friedrich Gauss og geografen og oppdageren Alexander von Humboldt. Deretter beveger den nøkterne, handlingsorienterte fortellerstemmen seg bakover i tid og veksler mellom å la leseren få høre om de to genienes livshistorier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer