Denne 11-åringen er også Bob Dylan

Slik blir den nye Dylan-filmen.

VENEZIA (Dagbladet.no): Målt både i besøkstall og antall Oscar-statuetter har musikkbiografier som «Ray» og «Walk the Line» vært enorme suksesser de siste årene.

Men regissør Todd Haynes visste at han måtte gjøre noe utradisjonelt om han skulle få Bob Dylan til å godkjenne en biografifilm om ham selv. Noe veldig utradisjonelt.

«I’m Not There» hadde verdenspremiere i Venezia i går, og den har blitt en mildt sagt spesiell affære.

- Da jeg leste manus tenkte jeg «hva faen er nå dette». Det var veldig, veldig bisart, og man måtte kunne litt om Dylan for å få noe ut av det, fortalte Richard Gere på en pressekonferanse i Venezia i dag.

Åpen struktur

Da Haynes skulle be om tillatelse, ble han rådet til å sende en kort skriftlig forespørsel, uten å henvise til Dylans betydning eller genialitet. Haynes skriblet ned noen få setninger på en lapp, og ga det til Dylans manager. Påskriften låt som følger:

«If a film were to exist in which the breadth and flux of a creative life could be experienced, a film that could open up as oppose to closing down what it is we think we know walking in, it could never be within the tidy arc of a master narrative».

- Vi måtte ha en åpen struktur på filmen, uten mange konklusjoner og klare svar. Vi kunne ikke satse på en vanlig historie. Dette er mann som er tvetydig, og som har kjempet en veldig åpen og offentlig kamp om sin egen identitet. Det er dette filmen handler om, sier Haynes.

ULIKE REPRESENTASJONER: Fra før har «I\'m Not There» fått mest oppmerksomhet fordi Cate Blachett (i midten) spiller en Bob Dylan-variant. Richard Gere (til høyre) og Marcus Carl Franklin er andre som dukker opp i filmen som karakterer som representerer Dylan.
ULIKE REPRESENTASJONER: Fra før har «I\'m Not There» fått mest oppmerksomhet fordi Cate Blachett (i midten) spiller en Bob Dylan-variant. Richard Gere (til høyre) og Marcus Carl Franklin er andre som dukker opp i filmen som karakterer som representerer Dylan. Vis mer

Få uker etter at han hadde overlevert lappen, fikk regissøren beskjed om at Dylan hadde sagt ja.

Aldri nevnt

I «I’m Not There» er det seks skuespillere som spiller karakterer som på et eller annet vis representerer Dylan i ulike tidsepoker. Bob Dylans navn blir aldri nevnt i løpet av filmen, og det skal noe til om publikum føler de forstår artisten bedre etter å ha sett den.

Marcus Carl Franklin er karakteren som kaller seg Woody Guthrie, til tross for at han er 11 år gammel og svart. Christian Bale spiller protestsangeren Jack og Pastor John (Dylan i hans kristne periode). Arthur Rimbaud (Ben Wishaw) bærer samme navn som poeten Bob Dylan lot seg inspirere av.

Robbies (Heath Ledger) sidehistorie er ment å kaste lys over deler av Dylans kjærlighetsliv, mens Jude (Cate Blanchett) er artisten som ofrer alt når han går til frontalangrep mot sin tidligere fanskare. Blanchett har for øvrig fått fantastiske kritikker for sin tolkning.

Den rareste sidehistorien er kanskje den til Billy the Kid (Richard Gere), som blir tvunget til å konfrontere sin gamle fiende  Pat Garrett gjennom en serie drømmeaktige sekvenser.

- Etter min mening er Dylan det største geniet fra vår tid. Det er han som kommer til å stående igjen om 300 år, ikke Picasso, sier Gere.

Fragmentarisk

Todd Haynes håper at filmen kommer til å tilfredsstille flere enn Dylan-ekspertene - til tross for at den inneholder svært mange referanser til artistens virkelige liv, som kanskje ikke er like lett å oppdage for alle som ikke er dylanologer.

- Når vi tenker tilbake på våre egne liv, dukker det jo opp fragmentariske bilder i et kaos av minner. La filmen være en drøm, en psykisk tilstand, som debatterer med seg selv, og ikke heng deg for mye opp i tolkninger, sier Haynes.

Tittelen «I’m Not There» er hentet fra en låt på «The Basement Tapes» (1967), og har tidligere blitt analysert av skribenter og forfattere som Greil Marcus og Don DeLillo.

- Det er en sang om en dame som er helt på kanten, som kanskje er i ferd med å ta livet av seg. Likevel kan ikke fortelleren være der for henne, «I’m not there». For meg minner låta også om Rimbauds sitat «I is another». Den setningen oppsummerer hva vi har forsøkt å gjøre med denne filmen - å beskrive Dylans mange sider og identiteter.

ROBBIE: Heath Ledgers karakter, skuespilleren Robbie, er i ferd med å gjøre det slutt på et trøblete, ti år langt forhold til Claire (Charlotte Gainsbourg).
TO DYLAN-VARIANTER: Christian Bale spiller både protestsangeren Jack og nyfrelste Pastor John.
REGISSØR: Todd Haynes har tidligere laget filmer som «Far from Heaven» og «Velvet Goldmine»