RUTINERT FORFATTER: Erna Osland har skrevet mange bøker for voksne og barn. Kyss ein bokstav er fin novellekunst for barn. Foto: SAMLAGET
RUTINERT FORFATTER: Erna Osland har skrevet mange bøker for voksne og barn. Kyss ein bokstav er fin novellekunst for barn. Foto: SAMLAGETVis mer

Denne barneboka anbefales på det varmeste

Kyssing og lesing er magi.

ANMELDELSE:Stramme og poetiske noveller for de yngre barna er sjelden vare.

Erna Osland, som har utgitt en rekke bøker for barn og unge, lykkes uvanlig godt i den lille samlinga «Kyss ein bokstav.»

Magien i livet
Som tittelen indikerer handler boka om bokstaver og kyssing. Eller litt mer utfyllende:

Om verdien av å kunne lese, og om den lykkesmerten forelskelse er. Ikke minst handler boka om magien begge deler skaper i livene våre.

I åtte historier meisler Osland presist ut situasjonene: Ingrid som sitter bøyd over pulten og tegner en hul i med o-er i. O for Oliver. Det er et risikoprosjekt (Martine må ikke se det!) som kan slå begge veier. Så er det Fritz som blir overfallskysset av ei jente, og frykter at planen om å bli dyrlege i Afrika skal gå i vasken. Fritz blir fælen av «jenta som pusta han heilt inn i hjartet.»

Fin lesning er også fortellingen om gutten og jenta som taust kommuniserer på bussen, gjennom boktitler som «Vi bare gjør det.» Og beretningen om Dunja som vil lære farfaren - den omreisende hestetemmeren - å lese. Farfaren er syk, noe Osland formidler varsomt:

«Farfar vil nemleg klemmast forsiktig. Meir forsiktig for kvar dag, merkar Dunja. Med auga att.»

Perle
Boka er en liten perle. Antakelig er den litt for krevende for de minste småskolebarna, men tiåringen skulle henge med. Alle novellene er presise og stemningsvare.

Denne barneboka anbefales på det varmeste

Osland sier akkurat nok, aldri for mye. Hun skaper et åpent og luftig rom, der leseren kan puste, tenke og fylle inn.

Enkelte av historiene er litt skumle, fordi situasjonen barnet befinner seg i, er uavklart. Dette er en fin kontrast til det poetiske uttrykket. Stina Ørdal og Laila Mjøs står for illustrasjon og design, og har gitt boka et enkelt, stilfullt preg.

Bak utgivelsen står forlaget Skald, som for øvrig har en annen utmerket barnebokutgivelse i år, «Trøysteboka;» en lekker antologi med historier av gode forfattere, som Osland, Maria Parr, Lars Mæhle, Brit Bildøen. Og mange flere.

Både «Kyss ein bokstav» og «Trøysteboka» anbefales på det varmeste og er gode gaver under treet.