Anmeldelse: Zombie-Lars på NRK Super

Denne barneserien er noe av det kuleste du kan se på tv akkurat nå

«Zombie-Lars» tar opp fremmedfrykt og utenforskap på en helt ny måte.

SKILLER SEG UT: «Zombie-Lars» handler om å være annerledes i et samfunn som dyrker det gjennomsnittlige. F.v. Tess (Helena F. Ødven), Lars (Leonard Valestrand Eike), Robert (Dat Gia Nguyen) og Anna (Hannah Raanes-Holm). Foto: NRK
SKILLER SEG UT: «Zombie-Lars» handler om å være annerledes i et samfunn som dyrker det gjennomsnittlige. F.v. Tess (Helena F. Ødven), Lars (Leonard Valestrand Eike), Robert (Dat Gia Nguyen) og Anna (Hannah Raanes-Holm). Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TV-ANMELDELSE: Bare ti minutter inn i den nye, ambisiøse serien til NRK Super kommer første, småsubtile referanse til fremmedkrigere i Syria. I form av en hjernespisende zombiehær i et skurrete youtube-klipp.

Zombie-Lars

Beskrivelse: Dramaserie for barn. Ny episode hver lørdag i sommer.
Kanal: NRK Super

Se alle anmeldelser

«Zombie-Lars» er nøye merket med niårsgrense, det kunne nok blitt noen foreldreklager til Kringkastingsrådet ellers.

Men kjære voksne, ikke vær redde: Dette er åpenbart ikke småbarnsmat, men de litt større barna vil ha stor glede av denne fantastiske serien. For ikke å snakke om foreldrene deres.

Samhold gjennom enfold

Det handler om elleveårige Lars (Leonard Valestrand Eike), som flytter til det lille tettstedet Bekkebakken sammen med moren sin. Han er halvt zombie, det vil si, «levende ulevende», som er den politisk korrekte betegnelsen her. Han har tilstanden etter pappaen sin, som forlot dem like etter at han ble født. Kanskje for å dra til i Detroit i USA, der horder av levende ulevende har samlet seg og begynt å føre krig mot de levende. I Bekkebakken er Lars den eneste av sitt slag, og han får en kjølig velkomst på en skole der mantraet er «Ekte samhold kommer gjennom enfold». Likevel blir det raskt klart at han ikke er den eneste som skiller seg ut. Det er flere fantasyskikkelser som har fått sin egen vri i dette originale universet.

«Zombie-Lars» handler i bunn og grunn om klassisk barnetematikk: Å finne seg selv, tørre å skille seg ut, og stå opp for vennene dine. Samt fremmedfrykt, et hyperaktuelt tema som blir håndtert elegant og lett forståelig i zombiesettingen.

Uredd humor

Serieskaper Thomas Seeberg Torjussen har jobbet med noen av de mest interessante norske voksenseriene som har kommet de siste åra: «Koselig med peis», «Valkyrien» «Helt perfekt» og «Kampen for tilværelsen». Vidt forskjellige sjangre, men alle seriene preges av en viss fandenivoldsk lekenhet.

Det gjelder også denne barneserien. Ikke bare i form av galgenhumor, som når Lars hopper ut av vinduet og «dør» for n’te gang, i stedet for å ta den kjedelige veien om trappa. Humoren er befriende uredd. Som når den velmenende læreren skal forklare klassen hva Lars er og hvordan de ikke skal omtale ham, og ender med å gi dem en haug med forslag til stygge kallenavn. Ikke bare på Lars, men også på den mørkhudede jenta i klassen som hun sammenligner ham med.

Her er mange kostelige replikkvekslinger, men også noen visdomsord: Ei jente klager over at hun ikke får til noen ting, og venninna svarer: «Du får til det du vil – bare kanskje ikke det andre vil.»

Utover i serien utfordres også ideen om det fremmede. For hvor mange av oss er egentlig «helt vanlige»? Når det kommer til stykket er det kanskje de vanligste som skiller seg mest ut.

Supre NRK Super

Alt er ikke perfekt. Det går fort i svingene i 15-minutters-episodene, og skuespillet kan bli både statisk og overtent til tider. Noen av figurene er klisjeer, som den komiske sidekicken til hovedpersonen. Noen ganger skulle jeg ønske at det hele kunne tas litt ned, for å gi rom til mer nærhet og alvor. Det er et stykke til den inderligheten vi har blitt vant til i en annen aldersbestemt NRK-serie som avsluttes i disse dager.

Kanskje virker det litt søkt å sammenligne sosialrealistiske «Skam» med denne fantasyfesten. Men begge seriene bryter sjangergrenser og stereotypier, og handler dypest sett om det samme: Vennskap, utenforskap og å finne sin plass i fellesskapet.

Og i likhet med «Skam» er «Zombie-Lars» et bevis på at den mest spennende og modige nyskapingen i norsk drama akkurat nå skjer i miljøet i og rundt NRK Super.

  • Anmeldelsen er basert på ti av tretten episoder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer