Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Denne barten skal bort

Men først må Aksel Hennie bli ferdig med opptakene til nordsjødykkerfilmen «Pioner».

UDDEVALLA (Dagbladet): - Du må åpne øynene dine, mann. Forsvinner du nå, er du borte.

Den amerikanske filmstjerna Wes Bentley, kjent fra «The Hunger Games», har et alvorsord med Aksel Hennie. De to muskuløse mennene sitter med svette overkropper i en røykfylt ståltank som illuderer et trykkammer med et atmosfærisk press tilsvarende mange hundre meter under havoverflaten.

Egentlig er vi på havna i Uddevalla, der regissør Erik Skjoldbjærg og overvåker åpningsscenen i thrilleren «Pioner», satt til det norske oljeeventyrets første epoke på slutten av søtti- og begynnelsen av åttitallet.

Da fryktløse karer med voldsomme barter satte liv og helse på spill for å bevise at det var mulig å dykke så dypt at det gikk an å legge rørledninger på bunnen av Norskehavet.

Inspirert av virkelige hendelser - Jeg er fylt med respekt for det det arbeidet disse gutta gjorde, og takknemlig for den rikdommen vi har, som på mange måter er deres skyld, sier Hennie når filmcrewet tar lunsjpause.

I snart fire uker har han vært nordsjødykkeren «Petter Jensen» - en fiktiv person i en historie inspirert av flere faktiske hendelser fra nordsjødykkernes historie.

Sånn som «Deep Ex II» - et månedslangt prøvedykk i kammer med trykk tilsvarende mer enn 500 meters dybde, utført ved Norsk Undervannsinstitutt i Bergen seinsommeren 1981.

- Petter er en enkel kar fra østkanten av Oslo i et ekstremt krevende yrke som medførte mye nybrottsarbeid. Etter å ha snakket med mange av gutta som var med på den tiden, tror jeg at det var en spennende tid - men om jeg har den psyken som skal til for å gjøre noe sånt i virkeligheten? Det er jeg ikke så sikker på, sier Hennie.

Dykket selv Like fullt har han selv gjort dykk ned til 50 meter, og vært i kammer og pustet helium i et trykk tilsvarende 60 meters dybde.

- Du kan sikkert lese deg til hvordan det er å oppleve nitrogenrus og bruke det utstyret som kreves for slike dykk. Men jeg tror at å teste det ut selv, og bli fortrolig med alle detaljene, gir meg en frihet til å spille på selve situasjonene i filmen, sier han.

- Kommer barten til overleve innspillingsperioden?

- Mye tyder på at overleppa kommer til å være synlig igjen etter siste opptaksdag, sier Hennie.

«Pioner» kommer etter planen på kino neste år. Andre skuespillere i filmen er Ane Dahl Torp og «Avatar»-stjerna Stephen Lang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media