Denne boka bør du lese i vår

Skarpt skrevet fra søvnige Kongsvinger.

ETT DØGN: Heidi Linde tar tempen på ett døgn i Kongsvinger, og makter å gjøre hverdagsskildringene av fire menneskers liv til vesentlig litteratur.


Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet
ETT DØGN: Heidi Linde tar tempen på ett døgn i Kongsvinger, og makter å gjøre hverdagsskildringene av fire menneskers liv til vesentlig litteratur. Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Flere forfattere har sammenlignet fiksjonen med et edderkoppnett som spinner sine nærmest usynlige tråder, for å nærme seg innsikter som kanskje bare litteraturen kan nå. Blant annet gjør Virginia Woolf noe lignende i mesterverket «Mrs. Dalloway» hvor ulike karakterer skildres gjennom en enkelt dag i London.

Flere av dem møtes aldri, men deres liv speiles i hverandres, gjennom skildringen — og gjennom det tekstlige fellesskapet hvor eksistenstelle avgrunner kan møtes — om enn illusorisk.

Søvnig by Noe lignende er faktisk på gang hos Heidi Linde. Riktignok er vi i ikke i pulserende London, men i mer søvnige Kongsvinger. Samtidig foretar Linde en woolfsk vending ved å la fire Kongsvinger-beboeres liv være utgangspunkt for teksten. Her er ikke noe overordnet drama, ingen action, bare det lille livet speilet gjennom litteraturen.

Dagen er 9. oktober og fra små kjøkkenradioer i Kongsvinger siver beskjeden om at president Barack Obama skal motta Nobels Fredspris. Presidenten snakker om forandring. Dette ordet fra storpolitikken går rett i margen på den slitne og høygravide tobarnsmoren Terese. Mens mann og barn er skysset på jobb, skal hun unne seg en sårt tiltrengt fridag hjemme — bare feieren ikke kommer. Eller naboene. Eller ungene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer