INSPIRASJONSHÅNDBOK: Mariann Youmans vil vekke ungdoms slumrende solidaritetsinstinkt.  Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
INSPIRASJONSHÅNDBOK: Mariann Youmans vil vekke ungdoms slumrende solidaritetsinstinkt. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

Denne boka burde bli ungdomsskolepensum

Vil gjøre curlinggenerasjonen til de nye 68'erne.

ANMELDELSE: Terroren på Utøya rammet ungdommen. Politisk engasjert ungdom. Forskning har vist at terroren førte til at flere ungdom ble lyttet til — og selv engasjerte seg politisk. I så stor grad at de har blitt omtalt som de nye 68-erne.

Den type engasjement har en tendens til å flate ut etter hvert. Akkurat det vil Mariann Youmans gjøre noe med i boka «How to... redde verden».

Vekke engasjement
Det er en intervjubok med unge — kjente og mindre kjente — som har det fellestrekk at de ser utover sin egen hverdag og vil gjøre noe med verden rundt seg. Spekteret er svært vidt; fra de helt nære ting, via tradisjonell partipolitikk, til globalt engasjement. Vi leser om ungdom som har slitt psykisk og jobber med mental helse. Om den unge FpU-eren som jobber lokalpolitisk. Om Røde Kors, Leger uten grenser og Natur og Ungdom. Kanskje mest imponerende er unge Anne Louise Hübert som var på reise i Kenya og forsto hvor lite penger som trengtes for et måltid mat — og via Facebook startet «Aid in action». 

Denne boka burde bli ungdomsskolepensum

Intervjuene viser at motivasjonen er alt fra mobbing, til kjekke gutter, og ren idealisme. Det handler om hva de konkret gjør. Og viktigst; hvordan leseren enkelt kan komme i kontakt med de ulike organisasjonene.

Før pengene tar dem
Det siste er hensikten med boka; å vekke et slumrende engasjement. Lurt nok med et direkte «du» til leseren. Eller som Youmans skriver i innledningen: «Du tenker det minst en gang i uka. Dette må jeg gjøre noe med.»

Layouten er som de fleste faktabøker for tida; korte tekststykker brutt opp av foto, tegninger og fargesterke illustrasjoner. For å gjøre den appetittvekkende, selvsagt. Personlig synes jeg det kan bli vel støyende — men jeg tilhører jo ikke akkurat målgruppa.

«How to... redde verden» vekker kort og godt de gode instinktene i oss. Den burde bli obligatorisk på enhver ungdoms- og videregående skole. Alternativt ligge under treet. Det er slik ungdom gamle Norge vil ha. Før jobb og familie — og penga — tar dem.