Denne boka er imponerende inntil det svimlende

Peter Høeg på sitt beste.

IVRIG: Få forfattere klarer å formidle en så intens fortelleriver som dansken Peter Høeg. Hans nye roman bør kunne innfri enhver forventning hos hans beundrerskare.
Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
IVRIG: Få forfattere klarer å formidle en så intens fortelleriver som dansken Peter Høeg. Hans nye roman bør kunne innfri enhver forventning hos hans beundrerskare. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Jeg vet sant og si ikke, etter å ha lest Peter Høegs syvende roman.

Den er på over et halvt hundre sider, og er en så ellevill kaskade av karakteristikker, karikaturer, parodier, ordspill og morsomheter at jeg har problemer med å gjøre rede for hva som er det egentlige tema i boka.  

Den hellige ånd Fortelleren bærer, sikkert ikke tilfeldig, samme navn som Høeg selv. Peter er fjorten år.  Han er prestesønn og bor på den fiktive øya Finø, som ligger i Mulighetens hav.

Halvparten av innbyggerne på øya livnærer seg av turisme, den andre halvparten av å livnære dem. Peter selv er en mesterlig fotballspiller, han har en lynskarp to år eldre søster og en storebror som ved siden av studiene jobber som hestekusk. Boka åpner idet foreldrene forsvinner.

Det er ikke første gang. Peters foreldre har vært borte før. Da var de involvert i sjelefiskeri ved hjelp av snurrige oppfinnelser som skulle få menigheten til å tro Den Hellige Ånd selv var tilstede.    

Biseksuell greve Det er noe Lindgrensk over denne boka — en blanding av Pippi og Detektiv Blomkvist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer