Denne boka er like utrolig og rystende som fortellinger fra holocaust

Nils Harald Sødals roman om flyktningen Sarah bør leses.

BEMERKELSESVERDIG: På en kafé på Bussterminalen i Oslo har Sarah fortalt sin historie til forfatter Nils Harald Sødal. Resultatet har blitt en roman som er bemerkelsesverdig god, mener anmelderen.
Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet
BEMERKELSESVERDIG: På en kafé på Bussterminalen i Oslo har Sarah fortalt sin historie til forfatter Nils Harald Sødal. Resultatet har blitt en roman som er bemerkelsesverdig god, mener anmelderen. Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les intervju med Nils Harald Sødal og Sarah her. ANMELDELSE: En flyktningkvinnes historie gjenfortalt til en forfatter, som igjen lager roman av stoffet i presens jeg-form. Opplegget høres risikabelt ut, spesielt når forfatteren har valgt å bryte opp fortellingen med sine egne refleksjoner.

Men så får han det til, forfatteren, operasangeren og statsviteren Nils Harald Sødal.

«Fuglene under himmelen» er bemerkelsesverdig godt skrevet, spesielt første halvdel. Bemerkelsesverdig fordi stoffet er så himmelropende rystende, noe som forsterkes av at tonen i boka er desto mer neddempet og nøytral.

Alene som seksåring Fortellingen starter i 1982, med opptakten til den blodigste konflikten i nyere tids historie. Vi er i Pajok i Sør-Sudan. Sarah er seks år, og kommer hjem fra fisketur og ser at landsbyen brenner. Hun begynner bare å løpe, og havner i en flyktningkolonne på vei mot flyktningleiren Daadab i Kenya.

Seksåringen får beskjed om at familien er drept, og vandrer delvis alene, delvis med tilfeldige fremmede som tar seg av henne inntil de forsvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer