MUSIKKENTUSIAST: Men bortsett fra en A-ha-referanse på side 108 er Frode Gryttens nye bok «Saganatt» fri for musikkprat. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
MUSIKKENTUSIAST: Men bortsett fra en A-ha-referanse på side 108 er Frode Gryttens nye bok «Saganatt» fri for musikkprat. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

- Denne boka er mitt Phil Spector-album

På tross av at hans nye bok er en, liker ikke Frode Grytten trilogier. Løsningen fant han i The Clash-albumet «Sandinista!».

(Dagbladet): - Ambisjonene var egentlig ikke så store i begynnelsen, men det ballet på seg, sier Frode Grytten.

I september kommer hans nye bok «Saganatt», som handler om en sønn, far og bestefar - tre menn i tre generasjoner. Grytten har gitt hver av mennene et tiår der historien deres utspiller seg.

Tre historier - Det er tre veldig forskjellige historier. En historie om vekst og fall på 80-tallet, en kidnappingshistorie på 90-tallet og en spøkelseshistorie på 00-tallet, sier Grytten.

- Målet er å skildre disse tre mennene og deres ulike veier gjennom Norge de siste 30 årene, sier han.

Ideen til boka fikk han liggende på en solseng i syden. Etterhvert innså han noe motvillig at historien han hadde funnet opp var en trilogi.

The Clash-løsning - Jeg skjønte at det var sånn det måtte bli, men jeg vegret meg. Jeg har mine reservasjoner mot trilogien som sjanger. Det kan bli veldig markedstilpasset og tidsriktig, som på et vis kan være ubehagelig, sier Grytten.

Løsningen på kvalene dukket opp da han kom på The Clash-albumet «Sandinista!» fra 1980. Det består av materiale på tre hele album som ble samlet under samme tittel og utgitt samtidig. Derfor er «Saganatt» blitt en trilogi mellom to permer.

- Nå kommer alt på en gang, så er vi ferdig med det. Dette er mitt Phil Spector-album, sier han med henvisning til plateprodusenten som ble berømt for å ha funnet opp den massive «wall of sound»-produksjonsformen.

Kjeltringer? I alle de tre historiene i boka skjer det forbrytelser.

- Disse tre mennene, er de kjeltringer alle sammen?

- Man kan spørre seg hvem som er kjeltringen. Det får en avgjøre selv. Det er kanskje det som er cluet, sier han gåtefullt.