Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Denne boka får barn til å glede seg til leggetid

«Nokturne» er en magisk leseopplevelse.

BILDEBOKMAGI: Det er vanskelig å yte illustrasjonene i «Nokturne» rettferdighet gjennom å avbilde dem. Men omtrent slik ser det altså ut når du slukker lyset  og kikker på (et utsnitt av) en av boksidene. Foto: NINA HANSEN
BILDEBOKMAGI: Det er vanskelig å yte illustrasjonene i «Nokturne» rettferdighet gjennom å avbilde dem. Men omtrent slik ser det altså ut når du slukker lyset og kikker på (et utsnitt av) en av boksidene. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Å åpne ei barnebok skal være litt magisk. Det kravet oppfylles til de grader av bildeboka «Nokturne», av den argentinske forfatteren og illustratøren Isol. Bare lukta av denne boka bærer bud om en helt annerledes leseopplevelse.

Straks jeg hadde åpnet den, måtte jeg løpe for å slokke lyset. Halvparten av illustrasjonene er nemlig tegnet med fluoriserende maling, som bare synes i mørket.

Skaper drømmer
Dette er ikke en bok i tradisjonell forstand, med begynnelse og slutt. I stedet får du 11 ulike oppslag (samt mulighet til å tegne et ekstra selv). Innledningen anbefaler «én per natt».

Boka har undertittelen «Drømmekokebok», og tanken er at leserne skal velge ett oppslag av gangen, se på bildet og lese den korte teksten, og så holde bildet en liten stund under en lampe. Når lyset slukkes, kommer bilde nummer to til syne — som du oppfordres til å kikke på til du sovner.

I DAGSLYS: Og slik utsnittet av boksiden ut i vanlig dagslys. Foto: NINA HANSEN
I DAGSLYS: Og slik utsnittet av boksiden ut i vanlig dagslys. Foto: NINA HANSEN Vis mer

«En kjedelig drøm er en bortkastet natt», heter det i innledningen, som videre lover at boka kan «tilby mange forskjellige drømmer, inspirerende bilder som vil vise deg veien til nye opplevelser mens du sover din dypeste søvn.»

Prisvinner
Isol er kunstnernavnet til argentinske Marisol Misenta, som var fjorårets vinner av verdens største barnebokpris, Astrid Lindgren Memorial Award. «Med en behersket palett og stadig nye bildeløsninger, tøyer hun på vante perspektiver og flytter bildebokmediets grenser», het det blant annet i begrunnelsen. Det stemmer godt på «Nokturne», som utfordrer en del forestillinger om hvordan bildebøker skal se ut og leses.

Illustrasjonene i boka ledsages av korte bildetekster som illustrerer bildene, mer enn motsatt. Tekstene utfyller historien som fortelles i bildene, slik bildene ofte gjør med teksten i tradisjonelle bildebøker. «Drømmen om den kjedelige boken», står det for eksempel under bildet av en gutt som sover i gresset. Når lyset slukkes, dukker det opp overdimensjonerte dyr på alle kanter, som står og kikker ned på ham. Var det egentlig en kjedelig bok? Et annet oppslag kalles «Romkameratens drøm», og viser en sovende gutt i en seng. Samtidig ser vi en svart skikkelse, på vei til å kravle ut av et skap. I mørket har skikkelsen blitt et digert monster, som sover med armene omkring gutten.

Underliggende historier
Enkelte av de «usynlige» bildene er litt skumle, som disse to. Andre er humoristiske, som bildet av en katt som har fått ferten av tunfiskpai og kaster seg mot vinduet. Mange er flertydige og underfundige, gjerne med litterære referanser, som bildet av fiskeren som drømmer om en diger hval.

Felles for alle oppslagene er at hvert enkelt, i samspill med teksten, skaper en egen liten historie. En historie du må lese mellom linjene, eller rettere sagt mellom tegningene. Det minner om kortnoveller og dikt. Noen av fortellingene er nokså banale, som bildet av gutten som drømmer «om å være en annen», og får krøller og smilefjes i mørket. Andre er mer komplekse.

image: Denne boka får barn til å glede seg til leggetid

Baksiden av arkene preges av et blomstermønster, i forskjellig størrelse og farge. Det likner gammel, engelsk tapet, og skaper assosiasjoner til soveromsvegger, og til formatet som boka etterlikner — blokker med liknende mønsterark selges i hobbybutikkene. Innbakt i mønsteret er tegninger som spiller på neste oppslag, og hinter om hvordan det kan leses.

Papirbok
I lys av den digitale utviklingen er det interessant å lese ei bok som er så fullstendig knyttet til det fysiske formatet. «Nokturne» kunne ikke vært en app eller e-bok. Slik danner den et godt forsvar for papirboka. Samtidig likner den ikke så rent lite på en interaktiv barnebokapp: En lekebok med bilder som forandrer seg når du utfører en handling (slukker lyset). De åpne og skjulte illustrasjonene spiller sammen med teksten og skaper en flermedial fortelling.

Det mest interessante er likevel hvordan «Nokturne» utfordrer og videreutvikler bildebokformatet, samtidig som den er så åpenbart lett tilgjengelig for lesere i alle aldre. Ofte utelukker det ene det andre. «Nokturne» viser at det på ingen måte trenger å være slik.

Hele Norges coronakart