Denne boka ga anmelderen en real trøkk

Rystende amerikansk realisme.

DYSTERT: Landskapet i det sørlige Indiana er vakkert, men på en dyster måte. Mange steder minner om fraflytting, nedlagt jordbruk og økonomisk nedtur. Foto: SCANPIX NTB / AP / Charlie Riedel
DYSTERT: Landskapet i det sørlige Indiana er vakkert, men på en dyster måte. Mange steder minner om fraflytting, nedlagt jordbruk og økonomisk nedtur. Foto: SCANPIX NTB / AP / Charlie Riedel Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Frank Bills novellesamling «Forbrytelser i Southern Indiana» er en debut jeg knapt nok har lest maken til når vi snakker moderne amerikanske noveller av den hardkokte sorten.

Første gang jeg leste boka, måtte jeg legge den bort, den gjorde for sterkt inntrykk. Den var overveldende i sin intense skildring av de handlinger vi mennesker er i stand til å begå mot hverandre.

Intet menneskelig burde være meg fremmed etter å ha lest amerikansk litteratur fra bakgatene - eller der det ikke finnes gater - i 35 år. Men Frank Bill ga meg en real trøkk.

Bills noveller henger løselig sammen og utgjør en helhet større enn summen av delene og menneskene han beskriver. De er utlevert på nåde til landskapet, til arbeidsløshet, til fattigdom og til omstendigheter som ligger utenfor deres kontroll. Når de skurer ryggen mot veggen vet de at de kommer til å miste alt og selv en meningsløs flukt er ørkesløs. Håpet har forlatt bygningen.

Forløpere i fleng Sør-Indiana ligger i den amerikanske Midtvesten, i hjertet av landet. Strøket har djupe forbindelser til sørstatene, røtter som går langt tilbake i tid. Til tross for dette gikk ikke Indiana ut av unionen under den amerikanske borgerkrigen. Som leverandør av materiell og soldater til unionen var delstatens innsats avgjørende for krigens utfall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer