Denne boka gjør deg beveget, klok - og til en fredselsker

Peter Englund går tett innpå krigens enkeltskjebner.

ENKELTSKJEBNER: Peter Englund går tett inn på enkeltskjebnene under første verdenskrig. Her et bilde fra en skyttergrav, tatt av de franske brødrene Lumiere.
Arkivfoto: SCANPIX Sverige.
ENKELTSKJEBNER: Peter Englund går tett inn på enkeltskjebnene under første verdenskrig. Her et bilde fra en skyttergrav, tatt av de franske brødrene Lumiere. Arkivfoto: SCANPIX Sverige. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les intervju med Peter Englund her.

ANMELDELSE: Ved en tilfeldighet har NRK-TV sendt en serie om krigen i Stillehavet under andre verdenskrig samtidig som Cappelen Damm gir ut den svenske historiefortelleren Peter Englunds bok om 1. verdenskrig, «Krigens skjønnhet og sorg».

TV-filmen skildrer ikke mye skjønnhet, men desto mer sorg. Det samme gjelder Englunds bok, tittelen til tross.

Skyttergravene Englund er ikke den første som har satt seg fore å skildre krigens redsler nedenfra. For min generasjon står Erich Maria Remarques roman «Intet nytt fra Vestfronten» for alltid som den realistiske skildringen av krigens avskyelighet.

Skildringene fra de uendelige skyttergravene, den manglende forståelse for hva som var hensikten med krigshandlingene, men også vennskapet som oppsto mellom soldater som delte skjebne under disse meningsløse omstendighetene, står i sterk kontrast til forestillingene om den lykkerus som ledsaget krigsutbruddet, og som beskrives i historiebøkene.

Dragning Jeg har derfor undret meg over den tittelen Englund har satt på boka. Englund har selv forklart tittelen med at skjønnheten står for alt som får mennesker til å juble når krigen bryter ut. Han mener det blant unge mennesker finnes en dragning mot striden. Han siterer den danske soldaten Kresten Andresen som slett ikke hadde særlig lyst på krigen, men som likevel har følgende refleksjon i sine dagboknedtegnelser:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer