Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Denne boka har alt en god fantasyroman skal ha

Alt klaffer i Tone Almhjells eventyrlige debutbok.

UVANLIG UTGIVELSE: Alt klaffer i Tone Almhjells debutbok, som er utgitt på engelsk før den kommer på norsk. Foto: LINE ALMHJELL
UVANLIG UTGIVELSE: Alt klaffer i Tone Almhjells debutbok, som er utgitt på engelsk før den kommer på norsk. Foto: LINE ALMHJELL Vis mer

ANMELDELSE: Norske Tone Almhjell fikk tips av en kompis om å prøve seg på det store, amerikanske markedet først, med debutboka «The Twistrose Key».

Les intervju med Tone Almhjell fra tidligere i høst her.

Det gjorde hun lurt i. Boka er allerede kåret til en av de ti beste barnebokdebutene i USA i høst. Forståelig nok.

Alt klaffer i denne fantasyboka, som både har originalitet, spenning og et virkelig godt språk.

Avdøde kjæledyr
Elleve år gamle Lin Rosenquist er som fantasybarn flest nokså ensom, og bor i et stort, gammelt hus med sin mor og far. Hun sørger dypt over at hennes kjæledyr, den lille musa Rufus, er død. En dag mottar hun en mystisk pakke i posten, med en gammel nøkkel som fører henne mot en dør i kjelleren. Da hun åpner døra, er hun inne i et vakkert vinterlandskap. Mot henne kommer hennes kjære Rufus, i menneskestørrelse.

image: Denne boka har alt en god fantasyroman skal ha

Ideen er like enkel som den er genial: En fantasyverden bestående av alle avdøde kjæledyr. Landet heter Sylver, og alt som skjer der er skapt av barns tanker, følelser og drømmer. Lin selv er en Twistrose; et av få menneskebarn som kan vandre mellom vår verden og Sylver. Nå trenger Sylver hjelp. Den unge isprinsen Isvan har forsvunnet, og uten ham og Vinterfyrstenes magi, kan ikke Sylver bestå. Han må reddes kommende natt, før Vandretimen som lukker porten mellom de to verdenene (noe à la Blåfjell-timen).

Troll og uhyrer
«The Twistrose Key» skal være inspirert av blant annet norske eventyr, og bygget på adventsfortellinger Almhjell laget til sin søster. Her er et landskap som kan minne om en romantisk og førjulstemt tysk middelalderlandsby. Plottet har islett av Kvitebjørn kong Valemon og Tornerose, med figurer som kan synes litt Beatrix Potter-aktige: Den snille, dumdristige og av og til engstelige Rufus, den trillrunde hamsteren Pomeroy, som lager de deiligste, fete vafler på kafeen Waffleheart. Og endelig den eldgamle, kloke reven Teodor, som har så mange hemmeligheter han holder skjult.

Selve plottet er nokså tradisjonelt. Onde krefter vil ta over Sylver, og Lin og vennene hennes må redde det, gjennom å forsere et skrekkinngytende land som består av barns marerittaktige drømmer, uhyrer og troll — og en slu katt styrt av en ond hersker. Enkelte steder kunne Almhjell med fordel dempet visse voldsomme og actionpregede effekter, som liksom bryter den eventyraktige stemningen.

Vakkert språk
Det som er mest påfallende med denne boka, er at språket er så solid. Variert og poetisk, med de vakreste bilder, lik et eventyr i seg selv. Og med en gråtevakker avslutning, i en bok som også er sorgtung på sitt vis.

«The Twistrose Key» er en enkeltstående roman. Forunderlig nok, for den har bestselgerseriepotensial i seg. Det vil jeg tro Penguin vet å utnytte.

«The Twistrose Key» blir oversatt tilbake til norsk under navnet «Vindeltorn», som slippes 15. november.