Denne boka har alt en god fortelling skal ha

Islenderne må være verdensmestere i kvalitetslitteratur per innbygger.

OVERVELDENDE: Kristin Marja Baldursdottir skildrer på et bredt lerret de historiske forholdene på sagaøya. Vår anmelder anbefaler boka varmt. Foto: Gyldendal
OVERVELDENDE: Kristin Marja Baldursdottir skildrer på et bredt lerret de historiske forholdene på sagaøya. Vår anmelder anbefaler boka varmt. Foto: Gyldendal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Vi nordmenn har en tendens til å tenke vi er best i verden på det meste — sånn i forhold til folketallet. Det gjelder også litteratur. Men akkurat der er Island — med sine 320 000 innbyggere - nokså suverene.

De siste årene har det kommet overveldende mange gode fortellinger fra sagaøya. Sist ut er Kristín Marja Baldursdóttir. Hun er tidligere oversatt til norsk med «Måkelatter» (2006), og ble samme år nominert til Nordisk Råds litteraturpris for fortellingen om Karitas, som nå foreligger på norsk.

Sterke kvinner «På Island dør ingen som arbeider,» heter det i boka, som liksom «Måkelatter» handler om sterke islandske kvinner.

Den åpner i en værhard fiskelandsby vest på Island i 1915. Enken Steinunn — visstnok inspirert av forfatterens egen oldemor — sitter alene igjen med seks barn, etter at mannen forsvant på sjøen. Fast bestemt på at barna skal få utdannelse tar hun dem med til Akureiri øst på Island — der de fryser og sulter seg gjennom iskalde vintre og beinhardt arbeid. 

En begavelse Jeg-fortelleren er den yngste av døtrene, Karitas. Ved siden av å være et underholdende epos fra forrige århundre, er dette er det også en kunstnerroman.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer