Anmeldelse: Ole Jacob Madsen - «Generasjon prestasjon»

Denne boka om unges psyke bør - nei MÅ - du lese

Psykologiprofessor Ole Jacob Madsen friskmelder ungdommen, men sykmelder psykologstanden i denne glitrende boka.

PSYKISK HELSE: Psykolog Ole Jacob Madsen tilbakeviser rådende ideer om at unge får det stadig verre. Foto: Jonas Frøland / NTB Scanpix
PSYKISK HELSE: Psykolog Ole Jacob Madsen tilbakeviser rådende ideer om at unge får det stadig verre. Foto: Jonas Frøland / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En velkjent sannhet i vår tid er at dess rikere vi blir, dess mer ulykkelige blir vi. Spesielt skal dette ramme ungdommen, som tross materiell velstand lider av angst, depresjon, spiseforstyrrelser, skjønnhetspress og lammende krav om å prestere.

I mediene ser vi også gjentatte alarmerende oppsalg om at Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder selvmord, og at raten er stigende.

Er det virkelig sånn? Nei, fastslår psykologiprofessor Ole Jacob Madsen. Når det gjelde antall selvmord, ligger vi som 102. i verden. Selvmordsraten har vært synkende siden 1980-tallet, og har flatet ut de siste tjue årene.

Samtidig avdekker Ungdata-undersøkelser at ungdommene stort sett er en veltilpasset, aktiv og hjemmekjær ungdomsgenerasjon, der de fleste trives og er godt fornøyd. Videre har antall psykiske lidelser holdt seg stabilt de siste tredve årene.

Sykeliggjør ungdommen

Det en kaller psykiske plager, derimot, har økt. Det samme har antall unge som oppsøker psykolog, mens antall diagnoser har formert seg fra 60 til 400 de siste femti årene. Det kan bety at ungdommen ikke har det verre nå enn tidligere, men at vi lever i et samfunn som i økende grad sykeliggjør alminnelig menneskelige erfaringer. Her mener Madsen at mange psykologer er ivrige pådrivere, med sin iver etter å forsikre om at «Ingen lidelse er meg ubetydelig».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer