NY FANTASYBOK:  Forfatterparet Mats Strandberg og Sara B. Elfgren har klart å unngå den mekaniske skrivestilen som ofte hefter ved hippe sjangre som fantasy.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
NY FANTASYBOK: Forfatterparet Mats Strandberg og Sara B. Elfgren har klart å unngå den mekaniske skrivestilen som ofte hefter ved hippe sjangre som fantasy. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Denne boka rommer alt et ungdommelig hjerte begjærer

Svensk forfatterpar med oppsiktsvekkende god fantasydebut.

Les intervju med forfatterne her.

ANMELDELSE: Onde krefter er i ferd med å overta det gudsforlatte lille tettstedet Engelsfors. De eneste som kan bekjempe ondskapen er fem tenåringsjenter. De er utvalgte - egentlig hekser — og utstyrt med hver sin overnaturlige evne. Og de må samarbeide. Det holder hardt.  

«Sirkelen» har en nokså rå åpning til ungdomsbok å være.

Unge Elias, mobbet for sin feminitet, styres av stemmer i hodet til å ta sitt eget liv. Det dreier seg altså om selvmord, eller egentlig mord. Det kommer flere.  

Sjalusi og dop
Det er sjelden å lese fantasy som i så stor grad klarer å dekke så mange sjangre. Her er elementer av sosialrealistisk ungdomsproblematikk: Mobbeofferet, med kallenavnet svettehora, får den gaven å kunne styre andres tanker. Her er den skoleflinke nerden, anorektikeren og den beinharde outsider.

Og endelig; den mest forhatte av dem alle - klassens vakre bitch, mobberen som tvinges til å samarbeide med sine ofre (og omvendt). Det betyr sjalusi, utfrysing — og dopproblematikk. Kjærlighetsintriger er det også her.  Og håpløse foreldre. 

Krimelementer
Ved siden av typiske fantasy-ingredienser - en blodrød måne, ravner, skumle katter og snapshots tilbake til heksebrenning på 1600-tallet - har forfatterparet bakt inn krimelementer.

Denne boka rommer alt et ungdommelig hjerte begjærer

Hvem er besatt av de onde kreftene som kan få unge mennesker til å ville dø? Et ungdomsopprør er det også her: Det mystiske og autoritære Hekserådet viser seg å være udugelige. Jentene må selv ordne opp.  

Kanskje mest imponerende: Forfatterparet har langt på vei klart å unngå den mekaniske skrivestilen som ofte hefter ved hippe sjangre - som fantasy.