Denne dama har alt som skal til

Oppslukende krimdebut fra Solveig Moen Rusten.

NY KRIMSTEMME: Solveig Moen Rusten har skrevet en lavmælt bygdekrim. Foto: KAGGE
NY KRIMSTEMME: Solveig Moen Rusten har skrevet en lavmælt bygdekrim. Foto: KAGGEVis mer

ANMELDELSE: I Solveig Moen Rustens første kriminalroman stemmer ikke det gamle ordtaket om at på bygda vet alle alt om alle.

For innbyggerne i det lille tettstedet Findstad har hemmeligheter — mange hemmeligheter.    

Lavmælt «Se min kjole» er en usedvanlig velskrevet og lavmælt krimroman, hvor vi følger en rekke mennesker i den lille bygda i dagene rundt en rekke drap.  

Den første er alkoholikeren Albert Hansen, som holder på med forberedelsene til å slutte å drikke — «han skal åpne den siste ølen fem på tolv i natt og drikke den på styrten». Men han kommer aldri så langt.    

Portretter «Se min kjole» er sammensatt av en rekke fint observerte menneskeportretter. Laura Blom har alltid en ferdigpakket koffert fordi hun vil flykte fra Findstad og politi-ektemannen Bernt, og begynne et nytt liv sammen med sin hemmelige elsker, legen Viktor Vang. Men hver gang kommer det noe i veien.

Denne dama har alt som skal til

Ensomme Ruth Fjær, som trøster seg med kaker og sin lille hund, har også mye hun ikke vil snakke åpent om, ikke bare det faktum at hun bruker parykk. Og så videre.  

Ett drap blir begått, og politiet — i form av etterforskene Daniel Wirkola og Kaare Lycke — kommer til bygda for å finne ut hvem som drepte Albert. Men det skjer mer, det skjer mye mer, og siden forfatteren hele tiden skifter synsvinkel, og lar historien fortelles gjennom stadig skiftende personer, er handlingen i «Se min kjole» som å følge en buktende tråd gjennom et røykfylt rom.  

Særegen stemme Boka er helt oppslukende å lese, og selv om Solveig Moen Rusten kanskje kan ligne litt på Karin Fossum (og det er en kompliment, for all del) har hun alt som skal til for å bli en særegen stemme i norsk krim.  

Hun har tidligere bak seg to «vanlige», skjønnlitterære romaner, men denne boka tyder sterkt på at hun har talenter også i andre retninger.