Denne debutboka kan han være stolt av

Ambisiøs og vellykket krim fra Asle Skredderberget.

ANMELDELSE: Krimdebutantene kommer tett denne høsten, og blant dem er den tidligere økonomijournalisten Asle Skredderberget, som har skrevet en spenningsroman hvor både norsk finansmiljø og våpenindustri får god plass.

Et ambisiøst prosjekt, men også ganske vellykket.

Norsk-italiensk
Hovedpersonen i «Metallmyk» er den norsk-italienske Økokrim-etterforskeren Milo Cavalli, som må finne seg i å bli utlånt som drapsetterforsker når hans studiekamerat, aksjemegleren Håvard Gabrielsen, blir funnet skutt på kontoret til et finansieringsselskap på Aker Brygge. Det blir opptakten til en thriller som både handler om pengeflyttere og den hellige kua våpenindustrien.

Milo Cavalli er en litt spesiell hovedperson, noen vil kanskje automatisk tenke på Håkan Nesser-figuren Gunnar Barbarotti, men de har omtrent ingenting til felles som litterære skikkelser.

Og Milo, med norsk far, italiensk mor og økonomisk uavhengighet, er i all hovedsak en like troverdig type som svenske Barbarotti.

Katolikk
Milo har en fortid som aksjemegler, men hoppet av karusellen for å begynne «på den andre siden» med å etterforske økonomisk kriminalitet. Hans mor er død, og omstendighetene omkring hennes bortgang har forsuret forholdet mellom Milo og faren. Dessuten er Milo troende katolikk som jevnlig går til skriftemål — et innslag som gir boka noen interessante avbrekk.

Handlingen i «Metallmyk» er fint komponert, Skredderberget klarer å holde kloa i leseren, og de økonomiske krumspringene er godt forståelige også for folk som knapt kan logge seg inn på nettbanken.

Denne debutboka kan han være stolt av

Dessuten er det av en eller annen grunn alltid morsomt å lese bøker som gjør narr av selvhøytidelige folk.

Spenningsmessig sett er det likevel lagt inn en del elementer som ikke akkurat er overraskende — for eksempel nådeløse torpedoer fra Balkan — men historien avsluttes uansett på en både uventet og actionfylt måte. Alt i alt en debutroman som forfatteren har god grunn til å være stolt av.